Vijesti

OVAJ NAPITAK OPORAVLJA ORGANIZAM: A TEK DA VIDITE GLAVNA DVA SASTOJKA

Predstavljamo vam jednostavno uputstvo za pripremu i konzumiranje starog lijeka koji ima čitav spektar korisnih uticaja na zdravlje i imunitet.

bijeli luk - hayat

Bijeli luk i limun poznati su po ljekovitim, antiinflamatornim i antiseptičkim svojstvima, ali i kao moćni saveznici jačanja vašeg imuniteta.

Pored toga što pomaže čišćenju naslaga na krvnim sudovima, ovaj napitak poboljšava njihovu elastičnost sprečavajući pucanje, a samim tim i pojavu izliva krvi.

Pošto ova kombinacija ima i antioksidansno dejstvo, blagotvorno utiče na imunitet kao i na pojavu tumora. Uz to, može da pomogne i u snižavanju nivoa holesterola i triglicerida.

Potrebni sastojci:

300 grama bijelog luka
1 kilogram limuna sa korom
Način pripreme:

Limun isjeći na komade pa izblendirati, kao i bijeli luk. Pripremiti da proključa 1,5 l vode pa dodati samljeveni bijeli luk i limun. Na laganoj temperaturi i poklopljenu, ovu smjesu prokuhati najduže 15 minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.

Sipati i čuvati u zatvorenim staklenim posudama (tegle ili flaše) na hladnom.

Korištenje napitka

Ovaj stari lijek konzumira se tako što se na prazan želudac svakoga jutra popije količina od 0.5 dl (rakijska čašica), tokom 25 dana. Nakon toga preporučuje se pauza od 10 dana, pa ponavljanje postupka još 25 dana.

Zanimljivo je da limun i način pripreme potpuno neutrališu intenzivan miris bijelog luka tako da uz normalnu higijenu zuba nećete imati problem u smislu posljedica konzumiranja ove namirnice, iako vas čeka aktivan radni dan.

Zašto bijeli luk

Upotreba bijelog luka kao hrane datira i više hiljada godina u prošlost, a prema historijskim spisima koristili su ga Feničani, Jevreji, Vavilonci, Persijanci, Stari Grci, Stari Rimljani, Egipćani, Kinezi i Indusi. Zanimljivo je da su mu pored dokazanih korisnih dejstava na zdravlje i liječenje dodjeljivane i neke magijske sposobnosti pa je upotrebljavan i u ritualima protiv uroka, vještica i vampira.

Dokazano je da je bogat izvor aminokiselina, biljnih vlakana, biljnih masti, vitamina (A, B, C), gvožđa, aminokiselina, joda, kalijuma, kalcijuma, selena, sumpora i fosfora. Njegova velika prednost je što je za ishranu dostupan tokom cijele godine, prenosi portal Eklinika.

Brojna ljekovita svojstva limuna

Dobro je poznato da je limun jedan od najvećih izvora vitamina C. Limunada i čaj sa limunom su najrasprostranjeniji i omiljeni vidovi konzumiranja. Ukoliko nekoliko kapi iscijedite u kafu, može da vam otkloni glavobolju.

Prema savjetima starijih ljudi, blagotvorno djeluje na problem sa varenjem, ali tu morate biti oprezni jer kod određenog broja ljudi želudac na citruse može da odreaguje burno. Limun daje sjaj koži i podmlađuje je, značajan je u sagorevanju masti i topljenju kilograma, ima antibakterijsko dejstvo i pomaže u infekcijama grla, drži pod kontrolom krvni pritisak, a neki naučnici tvrde da pojedine hemijske komponente u kori limuna mogu da utiču na smanjenje rizika od pojave karcinoma. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh