Vijesti

Zabrinjavajuće poruke iz Hrvatskog sabora o nametanju Izbornog zakona u BiH i trećem entitetu

Hrvatski opoziconi zastupnici na posebnoj su sjednici dvaju saborskih odbora optužili šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana za neuspjeh u politici prema BiH, na što je on odgovorio da je hrvatska vlada učinila puno kako bi se promijenio izborni zakon u BiH te da ispravlja “grijehe” prethodnih vlada.

Hrvatski sabor - pixsell

“Ne mogu pristati na politiku koja ima ulogu anesteziologa pri operaciji političkog obezglavljivanja Hrvata u BiH”, kazao je Nino Raspudić, član kluba zastupnika MOST-a, na zajedničkoj sjednici Odbora za Hrvate izvan Hrvatske i Odbora za vanjske poslove o situaciji u BiH i susjedstvu kojoj je prisustvovao Grlić Radman.

“Ide se prema političkoj giljotini koja će se dogoditi u jesen”, istaknuo je Raspudić, izvještava Hina.

Opći izbori trebali bi se održati u Bosni i Hercegovini u oktobru 2022., a nije postignut dogovor o izmjeni izbornog zakona.

“Ne radi se ništa. Hrvatska se ne ponaša kao suverena država i dogodit će se politička egzekucija Hrvata na tim izborima“” kazao je Raspudić koji smatra kako je bilo očito da “bošnjačka strana nije bila spremna za dogovor te da ga je trebalo nametnuti vanjskopolitičkim pritiskom”.

Arsen Bauk istaknuo je da međunarodna zajednica posreduje “kako ko uspije biti bolji lobist” te da tu postoji prostor za hrvatsku vanjsku politiku.

Domagoj Hajduković iz Kluba socijaldemokrata istaknuo je da hrvatska vanjska politika mora biti artikuliranija, fokusiranija i jasnija po pitanju BiH i položaja Hrvata.

“Smatram skandaloznim da jedino Hrvati nemaju televizijski program u Bosni i Hercegovini. Po meni je to izuzetno loše”, kazao je.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista istaknuo je da je hrvatska politika “doživjela poraz” te je apelirao na vladu da “povuče hrabrije mjere” ako se ne postigne dogovor o izmjeni izbornog zakona.

Smatra da bi Hrvatska u tom slučaju trebala “pokrenuti pitanje revizije Dejtonskog sporazuma i formiranje zasebne federalne jedinice u BiH koja očito jedino može osigurati opstanak Hrvata u BiH”.

Grlić Radman je istaknuo da problem preglasavanja Hrvata nije problem od jučer te da trenutna vlada čini sve ono što je propušteno.

Smatra da je hrvatska vlada uspjela pokazati kako koncept konstitutivnih naroda nije protivan implementiranju presuda Evropskog suda za ljudska prava, koji je presudio da BiH diskriminira pripadnike ne-konstitutivnih naroda jer se ne mogu kandidirati za Predsjedništvo, kao i Hrvate i Bošnjake u Republici Srpskoj te Srbe u Federaciji BiH.

Istaknuo je kako je prethodno postojala nerealna sumnjičavost da se hrvatskim zahtjevom promiču daljnje etničke podjele.

Grlić Radman je istaknuo da je neuspjehu pregovora doprinijelo i prebacivanje fokusa međunarodne zajednice uslijed povlačenja Republike Srpske iz državnih institucija, nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko donio zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, što je, po Radmanu, suštinski ispravan zakon, ali je donesen u krivom trenutku te je otežao preuzimanje funkcije svom nasljedniku Christianu Schmidtu.

“Ovakva je situacija išla na ruku i bošnjačkim strankama koje se trude zadržati status quo jer je sada postalo jednako važno (međunarodnim akterima) privoliti dužnosnike iz RS-a na deblokadu rada institucija”, kazao je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije istaknuo je da, ako se ne postigne dogovor o izmjeni izbornog zakona, treba odgoditi izbore.

Dio zastupnika osvrnuo se na govor Dragana Čovića u Narodnoj skupštini Republike Srpskoj te na učešće člana parlamentarne većine i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske. Čović je u utorak poručio zastupnicima u Narodnoj Skupštini RS: “Vi čuvajte RS. Na tome vam mogu svi samo zavidjeti”.

Bojan Glavašević iz Zeleno-lijeve koalicije zapitao se postoje li neke granice koje u političkom diskursu možda ne treba prelaziti, dok je Hajduković istaknuo da mu je degutantno razgovarati o nekom savezništvu s Dodikom, jer ko sa vragom tikve sadi…

Raspudić je istaknuo kako mu je jasna saradnja s Dodikom jer je alternativa Srpska demokratska stranka (SDS) koja je etnički očistila i stvorila Republiku Srpsku, ali nema želuca za one emotivne govore.

Grlić Radman se nije referirao na Čovićev govor, ali je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, istaknuo da je to “silom pobratimstvo” te da je savez s Dodikom posljedica bošnjačkog odnosa prema Hrvatima. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh