Vijesti

Šta će donijeti posljednji dan pregovora u Neumu

Prema nekim najavama danas bi mogao biti zadnji dan pregovora o izmjenama Izborog zakona i Ustava u Neumu.

Specijalni američki izaslanik Matthew Palmer kazao je jučer kako su uradili dosta dobrog posla na razgovoru sa bh. liderima koji se vode u Neumu.

– Uradili smo dosta dobrog posla. Razgovori o izbornoj reformi se odvijaju u iskrenom i otvorenom duhu, ali pitanja su teška i zahtijevat će vrijeme. Mislim da je svima jasno da kako bi se udovoljlilo presudama Suda za ljudska prava bit će neophodno izvršiti određene izmjene u Ustavu, a to nije jednostavan proces, rekao je Palmer.

Istakao je kako diskusija o izbornom modelu i funkcionalnosti institucija na nivou FBiH je nešto što zahtjeva naporan i temeljit rad kako bi se pronašlo konačno rješenje.

– Mi iz EU i SAD ostajemo posvećeni partneri liderima kako bismo riješili ova pitanja. Mi nemamo konkretan prijedlog ili plan. Razgovaramo sa strankama posljednjih 5-6 mjeseci o ovim problemima i pokušavamo pronaći rješenje. Diskutujemo o svim idejama i problemima koje postoje i kod njih izazivaju zabrinutost. Tu smo da radimo zajedno kako bismo došli do prijedloga koji bi odgovarao svima, rekao je Palmer.

Portal Istraga.ba sinoć je objavio kako su pregovori na rubu propasti, te da su jedino djelimično usaglašene izmjene koje se odnose na tehnička pitanja – dokument od 79 stranica.

Ovaj medij prenosi da zahtjevi lidera HDZ-a Dragana Čovića – sve ili ništa pregovore o izmjenama Izbornog zakona vode u propast. Čak i međunarodni posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, za razliku od ranijih sastanaka, ne iskazuju više otvorenu podršku HDZ-u BiH. To se, dijelom može naslutiti i iz saopćenja za javnost Ambasade SAD-a koje je izdato u subotu popodne.

„Stručnost Venecijanske komisije u ovom procesu je neprocjenjiva“, saopćili su iz Ambasade SAD-a, navodeći da „diskriminacija mora nestati kako bi BiH krenula dalje“.

Tokom ranijih pregovora HDZ BiH je otvoreno bio protiv stavova Venecijanske komisije. Izvori Istrage tvrde da se to ni sada nije značajno promijenilo.

U subotu popodne došlo je do dodatnog udaljavanja stavova. Sada su, tvrde naši sagovornici, upitne i izmjene koje regulišu tehnička pitanja u izbornom procesu. Jer HDZ bez onih političkih neće podržati bilo kakve druge izmjene Izbornog zakona,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh