Vijesti

Oglasila se Rusija: Mogućnost sukoba veća nego ikad

Kremlj je danas optužio Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike za eskalaciju tenzija između Istoka i Zapada povodom njihovih planova za jačanje NATO snaga u istočnoj Evropi i evakuacije službenika iz Ambasade SAD u Ukrajini.

nezavisne

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je vjerovatnoća da ukrajinska strana pokrene vojni sukob na istoku Ukrajine veća nego ikada, prenosi agencija Rojters.

Peskov je rekao da je Ukrajina rasporedila veliki broj vojnika u blizini granica regiona koje kontrolišu proruske snage, što, kako je naveo, ukazuje da se Kijev sprema da ih napadne.

Sa druge strane, Ukrajina je ove navode više puta demantovala.

Peskov je rekao da su informacije koje dolaze sa Zapada pune “histerije” i “protkane lažima”.

NATO je ranije danas saopštio da su članice Alijanse stavili svoju vojsku u stanje pripravnosti, kao i da će poslati dodatne brodove i avione lovce u svoje baze na istoku Evrope, jačajući snage i odbranu.

Šef Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov rekao je da bi raspoređivanje američkih trupa u baltičkim državama i istočnoj Evropi moglo dovesti do jačanja napetosti.

“Upravo ovo preraspoređivanje trupa i vojno jačanje će biti uzrok eskalacije napetosti u regionu. Sada je jasno ko je zainteresovan za eskalaciju situacije, a ko nastavlja da je destabilizuje – to su SAD. Za nas je ovo naravno, alarmntna situacija”, rekao je on novinarima.

Kako je naglasio, Rusija neće ostaviti ove akcije bez odgovora i preduzeće adekvatne mjere da odgovori na sve veće prijetnje.

Podsjećamo, SAD su objavile da su naredile povratak kući članova porodica zaposlenih Ambasade u Ukrajini, preporučivši svim američkim državljanima da razmotre mogućnost odlaska zbog prijetnje ruske vojne akcije.

Takođe, Ambasada Velike Britanije u Kijevu saopštila je danas da je dio osoblja Ambasade i članovi porodica zaposlenih počeli da se povlače iz Kijeva zbog, kako je navedeno, “rastuće prijetnje od Rusije”.

U objavi Ambasade na Twitteru navedeno je da britanska ambasada u Kijevu ostaje otvorena i da će nastaviti da obavlja najvažnije poslove,pišu Nezavisne

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da EU za sada ne planira da pozove svoje diplomatsko osoblje i njihove porodice da napuste Ukrajinu, kao što su to učinile SAD.

“Pregovori traju i ne mislim da treba da napustimo Ukrajinu”, poručio je Borelj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh