Vijesti

Vesna Pusić: Rusija najviše destabilizira situaciju, puno je veći igrač od Dodika

A to što je Vučić podviknuo Dodiku, pokazuje da on to može. Mislim da je on to napravio zato što mu je počelo ići na živce da ga Dodik na neki način svojom retorikom teledirigira, odnosno gura u pravcu kojim možda on ne želi ići, smatra Pusić

Vesna Pusic - Nezavisne.com

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić je bila sagovornik u Mostu Radija Slobodne Evrope gdje je govorila o tome zašto je politička atmosfera na zapadnom Balkanu toliko zatrovana.Pusić kaže da ne misli da današnja situacija podsjeća na rane devedesete, na period prije posljednjih balkanskih ratova. Smatra da su različite okolnosti, prvo što je različita jer je u vrijeme koje je rezultiralo ogromnom tragedijom bilo puno lidera koji su se htjeli nametnuti kao politički vodeće osobe, dok danas smatra da nema niko ko želi preuzeti odgovornost ni za što.

– Naravno da je današnja huškačka retorika naročito antipatična i da je ne treba zanemariti jer nije bezopasna. Jer ako jako dugo proizvodiš iskre, uvijek se može dogoditi da se negdje zapali. Ali sami protagonisti su, po mom mišljenju, više farsičnog nego dijaboličkog karaktera – ističe Pusić za “Radio Slobodna Evropa”.

– Današnje države niko ne uzima ozbiljno tako da su veliki međunarodni igrači prisutniji na zapadnom Balkanu nego što su bili početkom devedesetih. Osim toga, danas postoje društvene mreže koje su na jedan čudan način proizvele transparentnost i vidljivost o tome šta se događa, što koncem osamdesetih i početkom devedesetih nismo imali – dodaje ona.

Rusija najveći krivac
Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske je mišljenja da Rusija najviše destabilizira situaciju u regionu, te da je ta zemlja puno veći igrač od Milorada Dodika.

– Mislim da bez sumnje situaciju u regiji najviše destabilizira Rusija. Rusija je tu puno veći igrač od svih Dodika, od svih destabilizatora koji postoje u različitim zemljama. Oni ne bi imali ni tu vrstu arogancije, ni tu vrstu snage da iza sebe nemaju Rusiju, njenu podršku i finansijsku i organizacijsku i na druge načine. Ali Rusija to ne radi zašto je to neki njen hir.

Zapadni Balkan nije samo predvorje Evrope, to je njeno unutrašnje dvorište. Destabiliziranjem tog područja de facto se destabilizira Evropa. Nakon aneksije Krima Amerikanci i Evropljani su počeli uvoditi sankcije Rusiji i to je između ostalog imalo za posljedicu da se gotovo potpuno prekinula komunikacija, i formalna i neformalna, između Zapada i Rusije.

Moje je mišljenje da je Rusija tako aktivna na zapadnom Balkanu i podržava sve te Dodike da bi isprovocirala povratak te komunikacije. Nije joj Zapadni Balkan toliko važan nego želi osigurati svoju poziciju vis-a-vis Gruzije, Ukrajine, Moldavije, dakle svog neposrednog susjedstva. I zasada je u tome bila uspješna, uspjela je isprovocirati početak razgovora – poručila je Pusić.

Vučić rastrgana i važna ličnost u regiji
Za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Pusić kaže da je najrastrganija ličnost u regiji. Prvo zbog ambivalentnog odnosa sa Rusijom, potom ambicije da održi odnos Srbije i Evropske unije, a povrh svega je tu Milorad Dodik koji je, kako kaže Pusić, počeo ići na živce Vučiću, koji je podviknuo Dodiku i pokazao da može.

– A to što je Vučić podviknuo Dodiku, pokazuje da on to može. Mislim da je on to napravio zato što mu je počelo ići na živce da ga Dodik na neki način svojom retorikom teledirigira, odnosno gura u pravcu kojim možda on ne želi ići ili u najmanju ruku želi sam o tome odlučiti. Vučić, dakle, može zaustaviti Dodika – rekla je Pusić koja je potcrtala kako je Vučić važna ličnost u regionu,piše Avaz

Na pitanje da li misli da će Bosna i Hercegovina iz ove krize izaći oslabljena više nego što jeste, Pusić je rekla kako ne misli da će biti tako jer je BiH momentalno slaba, piše “Radio Slobodne Evrope”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh