Vijesti

SAMANTHA POWER – GLAS SAVJESTI

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID, posjetit će Bosnu i Hercegovinu u periodu od 19. do 21. januara da bi još jednom istakla opredjeljenje Sjedinjenih Država za partnerstvo sa građanima BiH dok nastoje izgraditi demokratsku…

Samantha Power - REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

… i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj Bosni i Hercegovini koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani.

Memorijalni centar Srebrenica jučer je objavom njene fotografije iz 1995. godine podsjetio na vrijeme kada je Power kao reporterka izvještavala iz Bosne i Hercegovine.

– Nikada nećemo zaboraviti vaš rad i podršku u posljednje tri decenije. Očekujemo vas u Memorijalnom centru Srebrenica, jer smo željni da podijelimo rezultate našeg rada i istraživanja. Dobrodošli – objavljeno je na Twitteru.

Power danas vodi najveću svjetsku agenciju za međunarodnu pomoć, a uoči imenovanja na ovu poziciju predsjednik SAD-a Joe Biden nazvao ju je „svjetski poznatim glasom savjesti i moralne čistoće”.

Power je novinarsku karijeru počela tokom opsade Sarajeva. Dobitnik je Pulitzerove nagrade za knjigu Problem iz pakla: Amerika i doba genocida, iz 2003. godine, koja se fokusira na odgovore Amerike na genocide, uključujući i pokolja u BiH i na Kosovu, prenosi vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh