Vijesti

Visoka cijena čaja na poznatoj planini. Zar topla voda košta ovoliko?

Sve je poskupilo, a cijene variraju u zavisnosti od ugostiteljskih objekata, trgovina, ali i pijaca. Situacija u susjedstvu čini se da je gora nego u Bosni i Hercegovini.

Čaj, račun - Telegraf

Prošle sezone je cijena čaja bila 2 KM, a danas košta duplo u Srbiji.

Sve više građana Srbije priča o visokim cehovima i na društvenim mrežama dijeli fotografije računa i jelovnika iz kafića ili restorana.

Da bismo uporedili cijene, najbolje će poslužiti račun iz kafića gdje su gosti pili čaj, ili kako su naglasili “toplu vodu” s dodatkom.

Na Kopaoniku jedna šoljica ovog napitka košta 5,50 KM, dok je na Zlatiboru potrebno izdvojiti 5 KM.

“Ako nemaš za čaj u kafani, sjedi kući i kuliraj”, komentar je jednog sugrađanina koji je platio taj ceh.

Pojedine sume su basnoslovne, pa vas čaša soka može koštati i 7,50 KM, kafa i 6 KM, a mineralna voda nevjerovatnih 9 KM.

Za one kojima, dok su na stazi, treba neko malo jače piće, i cijena je nešto “vrelija“. Tako za pivo treba izdvojiti 6,50KM, za kuhano vino 6 KM, viljamovku 7,50 KM, pelinkovac 7,50KM, a za votku i 16,50 KM, piše Telegraf.

Negdje početkom ski sezone analizirane su i cijene u jednom lokalu koji posebno vole aktivni skijaši, i mogli da zaključimo da ćete nekoliko pića uglavnom platiti kao čitav ručak za tri, četiri osobe u određenim restoranima u Beogradu – koji takođe drži jake cijene.

Podsjećamo, gotova jela prelaze cifru od 14 KM, dok je grah skoro 15 KM. Porcija jagnjetine ispod sača za jednu osobu je 30 KM, dok je teletina nešto povoljnija.

Kada je riječ o jelima sa roštilja, osim popularnih ćevapa (s kajmakom ili bez njega), i pljeskavica od 250 grama ima sličnu cijenu – 19 KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh