Vijesti

Papa Franjo: Vakcinacija je moralna obaveza

Papa Franjo je poručio da je vakcinacija protiv koronavirusa, kako je naveo, moralna obaveza.

papa Franjo - Twitter

Ovo je izjavio tokom jučerašnjeg obraćanja istaknuvši da ljudi zbog neutemeljenih informacija odbijaju najučinkovitije sredstvo za spašavanje života.

Kako prenosi Euronews, do sada je vrlo suzdržano govorio o vakcinaciji, nazivajući to, između ostalog, i “činom ljubavi” te ističući da je odbijanje vakcinacije “samoubistvo”. Međutim, u posljednjem obraćanju je bio znatno oštriji.

Papa Franjo je ocijenio i to da rastuće ideološke podjele za posljedicu imaju to da se pojedini odlučuju da ne budu vakcinisani. Prema njegovim riječima, vakcine nisu magično sredstvo za ozdravljenje, ali su trenutno jedina razumna solucija za prevenciju bolesti.

Pojedini izrazito konzervativni katolici u Sjedinjenim Američkim Državama odbijaju vakcinaciju jer su uvjereni da su vakcine razvijene na osnovu istraživanja za koja su korištene ćelije abortiranih fetusa. No, iz Vatikana su i ranije poručivali da je vakcina protiv koronavirusa “moralno prihvatljiva”.

I sam papa Franjo je potpuno vakcinisan vakcinom proizvođača Pfizer/BioNTech, podsjeća Euronews. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh