Vijesti

FBiH: Za nabavku automobila za 50 ratnih vojnih invalida osigurano 1,5 miliona KM

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u septembru 2021. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva, donijela ovu uredbu kojom su definirani uslovi i kriteriji za odabir korisnika, te korištenja putničkih automobila

Iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu osigurano je 1.500.000 KM za nabavku automobila za 50 ratnih vojnih invalida 100 posto prve grupe koji su stekli pravo na dodjelu finansijskih sredstava u skladu sa uslovima i kriterijima iz Uredbe o sufinansiranju nabavke putničkih automobila za RVI 100 posto prve grupe, javlja Anadolu Agency (AA).

Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je do sada dodijelilo sredstva za finansiranje/sufinansiranje nabavke automobila u iznosu od 1.414.613,54 KM za ukupno 48 ratnih vojnih invalida 100 posto prve grupe. Za preostala dva korisnika sredstva će biti dodijeljena u narednim danima. Automobile su isporučila 22 dobavljača, odnosno prodavca vozila, od kojih su automobile, kao ortopedska pomagala, birali sami ratni vojni invalidi.

”Uredbom iz ove godine, koju smo donijeli u skladu sa iskazanim zahtjevima RVI, ova boračka kategorija prvi put je sama sebi birala odgovarajuće vozilo koje koristi kao ortopedsko pomagalo. Raduje nas da smo uspjeli osigurati i dodijeliti sredstva za 50 ratnih vojnih invalida 100 posto prve grupe. Ističemo da je riječ o putničkim automobilima koji su vrsta ortopedskog pomagala ovoj kategoriji ratnih vojnih invalida, a imajući u vidu da je riječ o jednoj od najteže oboljelih, putnički automobili su od izuzetne pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti“ rekao je pomoćnik federalnog ministra za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u septembru 2021. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva, donijela ovu uredbu kojom su definirani uslovi i kriteriji za odabir korisnika, te korištenja putničkih automobila. Ovakav način sufinasiranja predstavlja novi način pomoći RVI 100 posto I grupe kod nabavke automobila u vidu sufinasiranja nabavke automobila u iznosu do 30.000 KM bez PDV-a.

Tako je Vlada FBiH, cijeneći potrebu ratnih vojnih invalida, odobrila finansijska sredstva za sufinansiranje nabavke putničkih automobila za RVI 100 posto prve grupe u 2021. godini, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

“Do sada je bila praksa da RVI dobijaju nova vozila koja je za njihove potrebe nabavljalo ministarstvo. Predstavnici ratnih vojnih invalida izrazili su želju da pravo bude realizirano u vidu dodjele novčanih sredstava pomoću kojih će oni sami sebi birati odgovarajuće vozilo. Mi smo to i realizovali, na način da Federalno ministarstvo vrši uplatu iznosa do 30.000 KM po jednom putničkom automobilu, a razliku iznosa prodajne cijene preko 30.000 KM snosi korisnik sredstava“, pojasnio je Terzo i dodao da prijedlog liste korisnika svake godine utvrđuje Federalno ministarstvo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh