Vijesti

Nešić: Istina je u novčaniku, a ne u Dodikovom tv monologu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić saopštio je da ne zna kojim virtuelnim „ekonomskim rezultatima“ se Milorado Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, hvali pošto narod u Republici Srpskoj živi sve gore i gore, pa su nam, kako je naveo, takvi i ključni ekonomski pokazatelji.

Nenad Nešić

Po životnom standardu smo među tri najsiromašnije zemlje u Evropi, a sa ovako skromnim rastom BDP-a, decenijama se nećemo približiti ni siromašnim zemljama regiona. Toliko ste nas zadužili, da je javni dug ove godine po prvi put bio veći nego u Federaciji, a ako već hoćete da se poredite sa Francuskom onda morate da kažete da se Francuska zadužuje sa kamatom od 0,18%, a vi ste nas u Londonu zadužili sa kamatom 4,75% i to je pravi pokazatelj ekonomske snage i koliko javni dug opterećuje budžet zemlje”, naveo je Nešić, reagujuži na Dodikove tvrdnje da se ekonomski pokazatelji Republike Srpske uspješni.

“Кada se već hvalite koliko proizvodimo struje i kako čak 35% struje izvozimo, zašto onda povećavate cijene privredi za preko 30%, čime ugrožavate njihovo poslovanje i radna mjesta? Pa nisu poskupjeli ni naš ugalj, ni naša voda iz rijeka, da bi povećali cijenu struje privredi i time poskupjeli sve druge proizvode i usluge”, naveo je Nešić.

On dalje konstatuje da je inflacija već pojela plate i penzije, cijene hrane su porasle za preko 30%, ulje je skuplje za preko 50%, brašno za 55%, meso 30 do 60 odsto, dok je i cijena goriva na pumpama veća za 50 odsto.

“Prosječna plata od 520 evra, kojom se hvalite, nije dovoljna ni da se pokrije trošak hrane iz Sindikalne potrošačke korpe, što znači da većina zaposlenih u Republici Srpskoj nema dovoljno novca ni da prehrani svoju porodicu. Ništa bolje i ne možemo očekivati kada smo u prvih 11 mjeseci imali samo 111 miliona evra izvoza hrane, dok smo istovremeno uvezli hranu vrijednu 379 miliona evra, što je 13% više nego prošle godine”, naglašava nešić i dodaje:

“Vama lično je sigurno bolje, ali narod u Republici Srpskoj preživljava zahvaljujući gotovinskim kreditima i doznakama iz inostranstva. Svaka kuća u prosjeku duguje bankama 6.750 КM, što je povećanje od 5% za samo pola godine, dok su doznake iz inostranstva prešle milijardu КM godišnje, odnosno 2.500 КM po domaćinstvu”.

Prema njegovim riječima, Republiku Srpsku je u poslednjih osam godina napustilo preko 200.000 mladih ljudi, zbog čega se ova zemlja polako i sigurno gasi i nikakva prazna priča o ekonomskim uspjesima to ne može da promjeni.

“Samo bolji život naroda garantuje budućnost Republike Srpske i zato su neophodne korjenite promjene. Moramo sprovesti ozbiljan razvojni program koji će obezbjediti zapošljavanje 10.000 mladih, prosječnu platu od 1.500 maraka, pokretanje privrede kroz odgovorno korišćenje prirodnih resursa, program stanogradnje za mlade bračne parove, isplatu 100% zarade svim trudnicama, povećanje boračke naknade za 50%, isplatu 100 maraka mjesečno za 54 hiljade starijih od 65 godina koji su bez primanja, kao i druge mjere koje će u kratkom roku poboljšati život ljudi,pišu Vijesti

To je jedini način da mladima vratimo vjeru i nadu da svoju budućnost dugoročno vežu za Republiku Srpsku”, poručio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh