Vijesti

U januaru protesti u Briselu i širom svijeta: Protiv podjele i sukoba u BiH

Protest protiv podjele i sukoba u Bosni i Hercegovini biće održan 10. januara u Briselu na Trgu Schuman – unutar kruga institucija Evropske unije. Organizaciju protesta u Briselu koordiniše Organizacioni odbor u saradnji sa Udruženjem Platform BiH iz Nizozemske, odnosno krovna organizacija udruženja građana Bosne i Hercegovine.

zastava BiH - N1

Skup odraz zabrinutosti
S obzirom na trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovine, kako navode, smatraju nužnim i potrebnim da se građani i građanke porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu organizuju i javno oglase kao znak protesta na konstantne i ozbiljne napade na ustavno pravni poredak Bosne i Hercegovine, kao i zbog mogućeg ugrožavanja mira uzrokovanim radikalnim i protuzakonitim odlukama i politikama.

“Ponedjeljak, 10. januar je simbolički izabran jer je prvi pravi radni dan nakon praznika u 2022., a istovremeno i dan nakon obilježavanja protuustavnog, unilateralnog osnivanja tzv. ‘Srpske republike BiH’ 1992. godine. Manifestacija će se održati u Briselu, sjedištu institucija Evropske Unije. Pozivamo i naše građane širom svijeta da nam se pridruže i u svojim sredinama organizuju slične mitinge”, ističu.

Cilj je da okupe što više Bosanaca i Hercegovaca, ali i drugih građana evropskih zemalja u Brisel, u svakom slučaju one iz Belgije, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Danske, Švedske, Švicarske, Velike Britanije, Luxemburga i Austrije, a i ostalih zemalja.

“Želimo da naglasimo da je ovaj skup odraz zabrinutosti, kao i patriotizma i nema za cilj da promoviše bilo koju političku opciju niti je uperen protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini. Događaji kojima smo svjedoci posljednjih šest mjeseci previše podsjećaju na predratni period, a bar mi preživjeli imamo dužnost i pravo da se javno oglasimo i jasno kažemo: Nećemo rat i podjele, kako podjelu naše zemlje, Bosne i Hercegovine, tako i među ljudima. U Bosni i Hercegovini je uvijek bilo mjesta za sve i tako će i ostati, a svi su obavezni da poštuju Ustav i zakone naše države“, navode organizatori.

Pismo Tužilaštvu BiH
Nakon skupa, ispred organizatora i svih učesnika uputit će pismo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Osim toga, obratit će se otvorenim pismima i svim dužnosnicima u Briselu, Njujorku, Vašingtonu, kao i onim u ostalim glavnim gradovima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira s jasnim porukama da mir nema alternativu, a da Bosna i Hercegovina ne smije biti dovedena u poziciju u kojoj je bila pred kraj 1991. godine osnivanjem paralelnih institucija i autonomnih oblasti u suprotnosti sa ustavom države što je bio i uvod u agresiju, progon, masovne ratne zločine i genocid za koji su mnogi izvedeni pred lice pravde.

“Mi danas tražimo da se spriječi ponavljanje historije iz devedesetih”, zaključuju.

Ukoliko niste u mogućnosti doći na proteste u Brisel, organizatori pozivaju da organizujete skup sa istim apelom u sredini u kojoj živite 10. januara 2022. godine u 12 sati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh