Vijesti

Vlada FBiH: Penzionerima po 50 KM pomoći uz penziju u januaru

Krizni štab FMZ-a zadužen je da ukoliko ocijeni potrebu predlaganja jedinstvenih mjera na području FBiH u vezi pravila “vakcinisan, prebolio, testiran (VPT)” o tome izvijesti Vladu FBiH

Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici održanoj u Mostaru preporučila je vladama kantona, da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona i procjeni rizika uvedu pravilo “vakcinisan, prebolio, testiran (VPT)” za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 i naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ), koje su donesene s rokom važenja od 14 dana računajući od 16. decembra.

“Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ-a”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Dodaje se da je Krizni štab FMZ-a zadužen da prati epidemiološku situaciju na području Federacije BiH, kao i uvođenje i provođenje pravila VPT za područje kantona, te ukoliko ocijeni potrebu predlaganja jedinstvenih mjera na području Federacije BiH u vezi pravila VPT o tome izvijesti Vladu FBiH radi donošenja mjere.

“U danas prezentiranoj informaciji Kriznog štaba FMZ-a je, uz ostalo, navedeno da je u 49. sedmici, u odnosu na prethodnu, zabilježen blagi pad sedmičnih indikatora, osim ukupnog broja hospitaliziranih pacijenata. Na bolničkom liječenju trenutno je 571 oboljelih od COVID-19, od kojih je 34 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Od ukupnog broja hospitaliziranih, 87,2 posto su nevakcinisani i nepotpuno vakcinisani”, navodi se u saopštenju.

Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 103,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Posavskom, Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnoherecegovačkom kantonu.

Prema najnovijim podacima, dosad je u FBiH dato 1.017.625 vakcina protiv COVID-19, od čega se na prvu dozu odnosi 530.346 (29,45 posto), na drugu 473.657 (26,30 posto), te na treću 13.622 (0,76 posto).

“Uzimajući u obzir dinamiku distribucije varijanti virusa koje izazivaju zabrinutost, spor proces i nedovoljan obuhvat imunizacijom protiv COVID-19, kao i propuste u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera za prevenciju i kontrolu infekcije, koje se naročito očekuje u prazničnom periodu krajem godine, Krizni štab FMZ-a procjenio je da je prijetnja zdravlju opće populacije visoka”, dodaje se u saopštenju.

Vlada FBiH je donijela i Uredbu o novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u Federaciji BiH, prema kojoj će korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe biti isplaćeno po 50 KM.

Ovom uredbom, koju je predložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, uređuje se isplata novčanog iznosa penzije za decembar 2021. godine korisnicima penzija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji imaju prebivalište na teritoriji BiH.

“Iznos na penziju se isplaćuje u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika penzije, a radi dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije virusa COVID-19”, navodi se u saopštenju iz Vlade FBiH.

Dodaje se da korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa. Novčani iznos biće isplaćen 5. januara 2022. godine, a u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju sastavni je dio penzije za decembar 2021. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh