Vijesti

Omikron potvrđen u Hrvatskoj i Sloveniji, oko Nove godine u ostatku regije

Iako dosad nemaju zvanično potvrđene zaraze novim sojem koronavirusa omikron, u BiH, Srbiji i Crnoj Gori očekuju da će se to desiti oko novogodišnjih praznika, kad će biti veća cirkulacija ljudi, posebno onih koji dolaze iz inostranstva

Pojava nove varijante koronavirusa omikron, koja se prema prvim podacima, mnogo lakše prenosi od ranijih varijanti, natjerala je mnoge zemlje u svijetu da ponovo uvedu strože epidemiološke mjere, a prvenstveno ograničavanja putovanja i bolji nadzor nad putnicima iz rizičnih područja.

Omikron se proširio u više od 60 zemalja, a u regionu Balkana prvi slučajevi zvanično su zabilježeni u Hrvatskoj i Sloveniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Slovenije Janez Janša u utorak je potvrdio da je u ovoj zemlji registrovan prvi slučaj zaraze omikron varijantom koronavirusa. Mediji su izvijestili kako je omikron registrovan kod osoba iz Ljubljane.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) službeno je potvrdio tri slučaja novog soja koronavirusa omikron u Hrvatskoj, dok se za dva slučaja čeka zavšetak analize.

Brzom analizom u službenom laboratoriju HZJZ ustanovljeno da je soj koronavirusa utvrđen kod troje zaraženih u Hrvatskoj najbliži i najsličniji sojevima omikrona koji su dokazani u Bocvani, a kontakti oboljelih brzo su detektirani. Nad svim kontaktima obavljena je epidemiološka obrada i stavljeni su u karantenu.

Za još dvije pozitivne osobe koje su bile u Južnoafričkoj Republici (JAR) postoji sumnja da su zaražene omikronom, no to će HZJZ potvrditi nakon provednih analiza.

Ako se potvrde dva nova slučaja, to bi značilo ukupno pet detektiranih zaraženih osoba novom mutiranom varijantom koronavirusa u Hrvatskoj.

Ranija tri slučaja vezana su za poslovno okupljanje održano u Hrvatskoj na kojem su boravili i strani državljani.

Simptomi kod prva dva slučaja bili su slični gripi, praćeni su glavoboljom i umorom, s tim da jedna osoba nije imala povišenu temperaturu, dok je treća osoba asimptomatska, naveo je epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić.

– Izolacija u Hrvatskoj 14 dana –

HZJZ je donio odluku da svi kontakti osoba koje su zaražene omikron varijantom koronavirusa idu u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, inače samoizolacija za delta varijantu traje 10 dana, bez obzira je li osoba preboljela ili je cijepljena.

Svi oboljeli bili su cijepljeni, dvojica dvjema dozama, a jedna je osoba cijepljena jednom dozom, ali također potpuno cijepljena jer je u pitanju cjepivo Janssen, dok nitko od zaraženih sojom omikron nije dobio booster dozu.

Prisustvo omikron soja koronavirusa još nije zvanično potvrđeno u Srbiji. Epidemiolozi smatraju da bi prvih slučajeva moglo biti u periodu oko Nove godine, kada se očekuje dolazak većeg broja ljudi iz inostranstva.

Od početka pandemije, u Srbiji je potvrđeno 1.275.214 slučajeva zaraze koronavirusom. Dok je broj dnevno oboljelih, koji se kreće oko hiljadu, u padu, postavlja se pitanje kako će na epidemiološku situaciju uticati pojava omikron soja, s obzirom na to da je dokazana njegova visoka zaraznost.

Epidemiolog i član republičkog Kriznog štaba doktor Predrag Kon, gostujući na televiziji “Prva”, rekao je da je malo vremena prošlo od pojave omikron soja i da je rano da se govori o njegovim karakteristikama, mada je evidentno da se lako prenosi kroz sve populacije, pa da se zato može očekivati i kod dece.

“Još uvek nemamo jasne podatke kakav je ovo soj, ali je jasno da je ovo blaža varijanta, što je dobro”, naglasio je Kon.

Smatra i da je treća doza vakcine efikasna u sprečavanju nove varijante virusa i poručio građanima da je „vreme da se zaštitimo dok čekamo novi soj“.

– U Srbiji još nema omikrona, dolaze novi lijekovi –

Prema preporuci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, treća buster vakcina može se primiti već nakon 4 ili 5 meseci od druge doze, zavisno od vrste prethodno primljene vakcine. Osobi koja se vakciniše ostavljena je mogućnost da izаbеrе којu ćе vakcinu primiti као bustеr dоzu, a svih vrsta, odobrenih za upotrebu u Srbiji, ima dovoljno.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić na RTS-u je najavila da će uskoro stići i dovoljne količine novih lekova koji će se upotrebljavati u prvim danima terapije protiv koronavirusa – molnupiravir i pakslovid.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u bolnicima širom Srbije od koronavirusa leče se 2.963 pacijenta, a od posledica zaraze preminulo je ukupno 12.209 ljudi.

Iz Zavoda za javno zdravstvo entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) navode da se redovno radi sekvencioniranje određenog broja uzoraka COVID-19 pacijenata, tako da vrše nadzor nad varijantama SARS-CoV-2 virusa koje cirkuliraju na tom području.

“Za sada još uvijek nemamo potvrđenu novu varijantu virusa, ali je realno očekivati da će se u skorije vrijeme pojaviti i kod nas, ukoliko nije već tu”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH.

Dodaju da s obzirom da je način prenosa ove varijante virusa jednak kao i kod prethodnih varijanti, mjere prevencije ostaju iste.

Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo eniteta Republika Srpska (RS), podsjetila je da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 26. novembra omikron varijantu za varijantu koja izaziva zabrinutost, zbog velikog broja mutacija na nivou spajk proteina, a koje bi mogle biti povezane sa pojavom osobina virusa koje su drugačije u odnosu na prethodne varijante.

“Prema do sada dostupnim ograničenim podacima, postoje indicije da se omikron varijanta širi brže od delte. Iako preliminarni podaci iz Južne Afrike, kao i iz Evrope, govore o tome da se radilo o slučajevima sa blagom kliničkom slikom ili asimptomatskim slučajevima, još uvijek postoje ograničeni podaci o težini kliničke slike koju može da izazove ova varijanta, kao i o stepenu zaštite koju pružaju trenutno dostupne vakcine”, navela je Đaković Dević.

– U bh. entitetu RS nije rađeno sekvencioniranje –

Naglasila je da će ukupan rizik od ove varijante biti moguće procijeniti kada se bude više znalo o brzini širenja, kakvu kliničku sliku izaziva i koliko trenutne vakcine štite od infekcije uzrokovane ovom varijantom.

“U Republici Srpskoj u posljednje vrijeme nije rađeno sekvencioniranje budući da se ovaj kompleksan proces odvija u određenim ciklusima. U skladu sa ovim, nismo u mogućnosti da tvrdimo koje varijante virusa trenutno imamo u cirkulaciji. Budući da se u sve većem broju zemalja pojavljuje ova varijanta virusa, ne bi bilo neočekivano da se pojavi i u Republici Srpskoj”, istakla je Jelena Đaković Dević.

Istakla je da se epidemiološka situacija kontinuirano procjenjuje kako unutar RS-a tako i u regionu, te se istovremeno razmatraju prednosti i rizici uvođenja eventualno novih mjera.

“Ono što je bitno napomenuti da je i dalje najbolja zaštita protiv virusa, uključujući i omikron varijantu, vakcinacija uz primjenu osnovnih epidemioloških mjera kao što je upotreba maske, primjena fizičke distance, izbjegavanje gužvi i higijena ruku”, naglasila je Đaković Dević.

U Crnoj Gori još nije zvanično otkriven slučaj zaraze omikron soja koronavirusa. Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da postoje sumnje da je omikron prisutan u Crnoj Gori, ali da još uvijek nije potvrđeno njegovo prisustvo.

“Detaljnim epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju, a koji dolaze iz zemalja Afrike u kojima je detektovan novi soj omikron, od posebnog javnozdravstvenog značaja, utvrđena je sumnja na obolijevanje od ovog soja kod jedne porodice u Crnoj Gori. Dodatnim mikrobiološkim ispitivanjima u Laboratoriji za molekularnu dijagnostiku IJZCG, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike koja predstavlja svojevrsnu preskrining metodu, dodatno je postavljena sumnja na obolijevanje od omikron soja SARS-CoV-2”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje 4. decembra.

– Slučaj putnika iz Južnoafričke Republike na ispitivanju –

Detaljno je objašnjeno da je državljanin Crne Gore putovao 26.11.2021. godine avionom na relaciji Johanezburg (Južnoafrička Republika) – Frankfurt (Njemačka) letom kojim je putovala na omicron soj potvrđeno pozitivna osoba.

“Odmah nakon pristizanja informacije sprovedeno je detaljno epidemiološko istraživanje kojim je utvrđeno da ta osoba nije vakcinisana protiv koronavirusa. Osoba je 30.11. 2021. godine dobila prve simptome, testirana je u jednoj privatnoj laboratoriji gdje joj je utvrđen pozitivan nalaz na koronavirus i rješenjem sanitarnog inspektora ta osoba i njegova porodica stavljene su u izolaciju”, saopšteno je 4. decembra ove godine.

Iz Instituta je poručeno da je za konačne rezultate istraživanja novog soja omikrona potrebno najmanje 10 dana u skladu sa standardnom procedurom.

Zdravstvene vlasti su od 1. decembra pojačale epidemiološke mjere. Zabranjeni su koncerti na otvorenom, svadbe i rođendani, kao i sva masovna okupljanja. Za ulazak u ugostiteljske objekte potrebna je nacionalna COVID potvrda, koja podrazumijeva da je osoba vakcinisana sa dvije doze ili da posjeduje negativan PCR test koji nije stariji od 72 časa, kao i negativan antigenski test, koji nije stariji od 48 sati.

“Koristimo priliku da apelujemo na građane da se pridržavaju propisanih mjera. Dakle, neophodno je pravilno nositi masku, držati fizičku distancu, izbjegavati bilo kakav vid javnih okupljanja, voditi računa o higijeni ruku i obavezno se vakcinisati”, saopšteno je je iz IJZCG.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh