Vijesti

Borelj: Ruski napad na Ukrajinu neće proći bez posljedica

Rusija od novembra na neobičan način gomila vojnike i oružje uz granicu s Ukrajinom, rekao je Borelj danas u Evropskom parlamentu

Josep Borrell - Twitter

Bilo kakva agresija protiv Ukrajine neće proći bez političkih posljedica i visokih ekonomskih troškova za Rusiju, rekao je danas u Evropskom parlamentu visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Džozef Borelj (Josep Borrell), ali i dodao da će EU prije svega nastojati da spriječi eskalaciju napetosti između dvije zemlje.

– Bilo kakva agresija protiv Ukrajine neće proći bez političkih posljedica i visokih ekonomskih troškova za Rusiju – rekao je Borelj europarlamentarcima. Ukrajina, Evropska unija i Sjedinjene Države već sedmicama optužuju Rusiju da planira napad na Ukrajinu.

– Rusija od novembra na neobičan način gomila vojnike i oružje uz granicu s Ukrajinom. Ukrajina je naš strateški partner i naravno da nas zabrinjava gomilanje ruskih snaga – rekao je Borelj i ponovio nepokolebljivu podršku Unije suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine.

Iako Rusija gomila snage na svojoj teritoriji i time ne krši međunarodno pravo, Borelj smatra da je s obzirom na ranija događanja zabrinutost Ukrajinaca sasvim opravdana. Najavio je novi finansijski instrument kojim će se pružiti sanitetska i logistička podrška Ukrajini za jačanje njene otpornosti koja ne uključuje i oružje.

Prema NATO-u, Rusija je rasporedila između 75.000 i 100.000 vojnika, a Zapad strahuje da će se ponoviti 2014. godina, kada je Rusija anektirala poluostrvo Krim. Proruski separatisti iste godine su zauzeli dio istočne Ukrajine, regije Donjeck i Lugansk. U sukobima koji traju već sedam godina poginulo je više od 13.000 ljudi. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh