Vijesti

Predsjednik Mađarske stigao u Predsjedništvo BiH, dočekao ga je i Dodik

Janoš Ader, predsjednik Mađarske stigao je danas u Bosnu i Hercegovinu gdje se susreo sa članovima Predsjedništva BiH.

Janos Ader -n1

Nije poznata tema razgovora, a zanimljivo je da su mu u ovoj državnoj instituciji dobrodošlicu su mu priredila sva tri člana Predsjedništva među kojima je, osim Šefika Džaferovića i predsjedavajućeg Željka Komšića i Milorad Dodik koji zapravo nema čestu praksu dočekivati strane zvaničnike.

Međutim, s obzirom na to da se Dodik u Banjaluci susreo sa Viktorom Orbanom u Banjaluci nedavno, bilo je za očekivati da će i ovog zvaničnika iz Mađarske dočekati.

Tema razgovora nije poznata, a više informacija će biti poznato nakon sastanka.

Iako je na poziciji predsjednika Mađarske devet godina Janoš Ader malo je poznat javnosti u Bosni i Hercegovini. Ader je jedan od osnivača vladajuće partije Fides, a u politici je od osamdesetih godina.

U martu 2017. godine Ader je reizabran za predsjednika Mađarske, na mandat od pet godina. Iako mu je uloga uglavnom protokolarna, njegove ovlasti su značajne. Vrhovni je komandant mađarske vojske, imenuje ambasadore, opunomoćuje ministre. Ima pravo prisustvovati skupštinskim zasjedanjima, odborima u Parlamentu. Može inicirati referendum, raspustiti Parlament, te potpisuje zakone.

Mađarski predsjednik bira se tajnim glasanjem u Mađarskom parlamentu, i to najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata prethodnog predsjednika. Kandidaturu mora potpisati bar jedna petina poslanika u Parlamentu Mađarske. prneosi “N1”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh