Vijesti

DIREKTOR PFIZERA PORUČUJE: “Izvjesna i četvrta doza vakcine, moramo brže reagovati”

Burla je ovo rekao ubrzo nakon što je Pfizer rekao da su tri doze vakcinacije značajno razvile imunitet protiv novootkrivenog soja. Pfizer i Biontech su nagovijestili da će vjerovatno moći da naprave vakcinu isključivo protiv omikronskih sojeva do marta sljedeće godine.

dw

Direktor farmaceutske kompanije Pfizer Albert Burla istakao je da bi vakcinacija četvrtom dozom vakcine protiv koronavirusa mogla biti mnogo prije nego što se očekivalo.

On je u izjavi za CNBC rekao da preliminarni podaci istraživanja pokazuju da Pfizerova vakcina, koja se proizvodi u saradnji sa njemačkom kompanijom Biontech, ne pruža dovoljnu zaštitu od omikronskih sojeva koronavirusa.

Burla je ovo rekao ubrzo nakon što je Pfizer rekao da su tri doze vakcinacije značajno razvile imunitet protiv novootkrivenog soja. Pfizer i Biontech su nagovijestili da će vjerovatno moći napraviti vakcinu isključivo protiv omikronskih sojeva do marta sljedeće godine.

“Na osnovu činjenica shvatit ćemo koliko se dobar imunitet dobija vakcinacijom sa tri doze, protiv sojeva omikrona i koliko dugo traje.

Druga stvar je što mislim da će vakcinacija i četvrtom dozom biti potrebna. Međutim, mi još uvijek moramo sačekati. Možda ćemo morati brzo reagovati,” rekao je direktor kompanije Pfizer.

On je napomenuo da je važno nastaviti sa vakcinacijom, posebno zbog predstojeće zime, kada ljudi provode više vremena u zatvorenom prostoru, što povećava rizik od infekcije,piše Slobodnabosna

Prema njegovim riječima, smatra da vakcinacija sa tri doze neće biti dovoljna. On očekuje da će Pfizerove tablete protiv koronavirusa Paklovid smanjiti stopu hospitalizacije, prenosi Euronews.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh