Vijesti

NSRS danas o nadležnostima, PIC zaprijetio ‘posljedicama’

Posebna sjednica Narodne skupštine RS zakazana je za danas u 12 sati u Banja Luci.

Milorad Dodik - Cazin.ba

Na dnevnom redu će se naći informacija o prenosu nadležnosti sa entitetskog na nivo BiH u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosudnim institucijama BiH, u oblasti odbrane i sigurnosti te Deklaracija o ustavnim principima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kaže da je sjednica je istorijska prekretnica za trasiranje budućnosti RS.

– Bilo je mnogo otpora, i oni su dolazili iz vana, gdje su pokušali da spriječe njeno održavanje, što samo govori koliko je važna. S druge strane tu je i opozicija, koja je na različite načine u službi stranaca pokušala da obesnaži snagu održavanja ove posebne sjednice. Ali ljudi koji odlučuju u Republici Srpskoj su odlučni da ovo provedu i povući ćemo saglasnost koja je ranije data pod velikim pritiscima – naglasio je Dodik.

S druge strane, predsjednik SDS-a Mirko Šarović navodi da će, iako će opozicija biti u neravnopravnom položaju na sjednici Narodne skupštine RS-a, jer imaju ograničeno vrijeme izlaganja bez prava na replike, učestvovati u radu, jer javnost treba da zna i stavove SDS-a po pitanju prenesenih nadležnosti RS-a.

– Ima i zagovornika koji misle da u toj jednoj vrsti farse ne treba da učestvujemo, da jednostavno ne treba da budemo neka vrsta dekora u toj predstavi koja se pravi za javnost. No, ja mislim da ne treba da šutimo i da treba jasno da iznesemo svoj stav u ovom procesu koji je započeo SNSD i Milorad Dodik – kazao je Šarović za BNTV.

Mislim, kaže on, da oni uopće nisu svjesni potrebe za pojačanom odgovornošću i nisu svjesni opasnosti u koju nas, na neki način sve vode, jer ovo se ne tiče samo SNSD-a.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) prije dva dana je zaključio kako nw može biti jednostranog povlačenja Republike Srpske iz sporazuma o prenosu nadležnosti na državu, između ostalog u oblastima odbrane, indirektnog oporezivanja i pravosuđa,prenosi Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh