Vijesti

Profesorica sarajevske gimnazije došla na čas pijana, reagovala policija: Zabranjen joj ulazak u školu!

Na Instagramu su, sudeći prema objavljenim fotografijama, učenici fotografisali ulaz u dvorište škole ispred kojeg se može vidjeti da se nalaze policijski službenici i radnici Hitne pomoći te, pretpostavlja se i navedena profesorica koju policija uvodi u automobil

depo

Na društvenim mrežama juče su se pojavile fotografije, ali i statusi u kojima je navedeno da je u sarajevskoj Gimnaziji Obala, profesorica zatečena u alkoholiziranom stanju.Gimnazija Obala. Uhapšena na času profesorica psihologije sa 4,2 promila alkohola u krvi i drogirana. Kaže, bolje je obrazovanje danas”, jedan je od statusa na društvenim mrežama.

Na Instagramu su, sudeći prema objavljenim fotografijama, učenici fotografisali ulaz u dvorište škole ispred kojeg se može vidjeti da se nalaze policijski službenici i radnici Hitne pomoći te, pretpostavlja se i navedena profesorica koju policija uvodi u automobil,piše N1

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, kazao je kako profesorica “u vidno alkoholiziranom stanju” nije bila na času, niti je stalno zaposlena u sarajevskoj Gimnazji Obala.

Sivro je ocijenio da ovaj slučaj zaslužuje pažnju medija jer “javnost treba biti upoznata sa stvarnim problemima koje imamo u obrazovanju u Kantonu Sarajevo”.

“Profesorici je bio zabranjen ulazak u školu zbog toga što je bila u vidno alkoholiziranom stanju, pozvana je policija koja je postupila u skladu sa zakonom. Ono što je stvarni problem sa kojim se suočavaju osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo je vrlo loš Pravilnik o prijemu radnika, koji je donijela ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, a na što su upozoravali iz Sindikata prije njegovog donošenja. Navedeni pravilnik ne omogućava prijem najboljih kandidata niti daje mogućnost da se iz konkursne procedure eliminišu kandidati koji ne bi smjeli raditi sa učenicima”, poručio je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Dodao je da ako svemu ovome “dodamo činjenicu da godinama u Kantonu Sarajevo imamo situaciju u kojoj su sistematski i ljekarski pregledi samo formalizam te da se ne poštuje zakonske odredbe, prije svega odredba da radnici u obrazovanju moraju imati detaljno psihološko testiranje, postaje jasno da u obrazovnom sistemu postoje radnici koji ne bi smjeli imati kontakt sa učenicima”.

“Zbog svega navedenog uprava Gimnazije Obala je postupila ispravno, ali se postavlja pitanje kada će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo početi raditi svoj posao po pitanju sistematskih ljekarskih pregleda, a ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo poslušati glas struke i donijeti pravilnik o prijemu radnika koji će osigurati prijem najkvalitetnijih radnika. Pregled mora da sadrži i detaljno psihološko testiranje. ‘U ustanovi se ne može dozvoliti bilo kakav radni angažman lica za koje se odgovarajućom medicinskom procedurom utvrdi da je: alkoholičar, ovisnik o psihotropnim supstancama, kao i licu koje boluje od zarazne ili duševne bolesti’“, podsjetio je na kraju Saudin Sivro.

Iz MUP-a KS su za N1 u vezi sa ovim slučajem rekli da “niko nije uhapšen, bilo je narušavanje javnog reda i mira te smo mi poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh