Vijesti

Čović u Briselu: Bez izmjena Izbornog zakona nema ni izbora

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, Bosna i Hercegovina bi mogla upasti u daleko veću krizu jer ne bi bilo uvjeta za provedbu izbora.

vijesti

zjavio je ovo u Bruxellesu predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Ako nema dogovora, izbora vjerojatno neće biti iako neki misle da se mogu organizirati. Ja na to kažem da će biti kao u Mostaru, gdje nismo imali izbore 12 godina jer nisu postojali uvjeti za to”, rekao je Čović.

On je u ponedjeljak u sjedištu Europskog parlamenta razgovarao s nizom sugovornika koje je upoznao sa sadašnjom situacijom u BiH i nastojanjima da se dođe do razgovora oko izbornog zakona.

Između ostalih razgovarao je sa zamjenicom predsjednika Europskog parlamenta Robertom Metsolom, predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Davidom McAllisterom i parlamentarnim izvjestiteljem za BiH Paulom Rangelom.

Čović kaže da “hrvatska strana u BiH” ne želi ni razmišljati što će se dogoditi ako ne bude dogovora o Izbornom zakonu i dodaje da se ipak nada da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama.

“Hrvatska strana je ključna poveznica između onih koji razmišljaju o separatizmu i onih koji razmišljaju o unitarizmu. Čini mi se da smo mi jedini vidno zainteresirani za europski put Bosne i Hercegovine”, rekao je.

Ističe kako mu se čini da “jedino hrvatska strana želi dogovor o Izbornom zakonu, dok je bošnjačka strana manje zainteresirana jer joj odgovara status quo”.

U posljednje vrijeme znatno je pojačan angažman Sjedinjenih Država i Europske unije u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli domaćim akterima da se dogovore oko neophodnih izmjena izbornog zakona.

Posebni američki izaslanik za izbornu reformu Metthew Palmer i ravnateljica pri europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst prošli su tjedan vodili još jedan krug pregovora s čelnicima vladajućih i oporbenih političkih stranaka čiji je cilj postići dogovor o promjenama Izbornog zakona i Ustava koji bi bio prihvatljiv za sve. Do sada ti napori nisu dali rezultata.

Čović kaže da Bosna i Hercegovina može preživjeti samo kao zajednica triju konstitutivnih naroda i ostalih građana.

Komentirao je i glasanje o zaključku Kluba srpskog naroda o zakonu o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Čović i HDZ BiH podržali su 29. studenog ideju o ukidanja zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici,pišu Vijesti

On je rekao da je riječ o gruboj manipulaciji i zloupotrebi.

“Nastojali smo uspostaviti Dom naroda koji ne radi zbog nametnutog zakona. Željeli smo to promijeniti u dogovoru s međunarodnim institucijama, ali nažalost kada smo napravili prvi korak, on je grubo zloupotrijebljen i predstavljen kao negiranje genocida”, kaže Čović dodajući da je time napravljena velika šteta procesima koji su u tijeku u Bosni i Hercegovini.

“Izmanipulirana je javnost u BiH i međunarodna javnost iz jednog izvora informacija na jedan krajnje neprihvatljiv način”, rekao je Čović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh