Vijesti

Vlada KS: Sindikati za povećanje plata traže 115 miliona KM godišnje

Vlada Kantona Sarajevo za sutra je zakazala sastanak s predstavnicima sindikata uposlenika koji platu primaju iz Budžeta KS, jer cijeni važnost socijalnog dijaloga i saradnje sa sindikalnim organizacijama, saopćeno je iz Vlade.

protesti - Klix

Vlada Kantona Sarajevo za sutra je zakazala sastanak s predstavnicima sindikata uposlenika koji platu primaju iz Budžeta KS, jer cijeni važnost socijalnog dijaloga i saradnje sa sindikalnim organizacijama, saopćeno je iz Vlade KS.
“Jasan je stav Vlade KS da su razgovori o povećanju plata uposlenika koji je primaju iz Budžeta KS neophodni, s obzirom na znatan porast troškova života”, navedeno je iz vlade.

U tom kontekstu, kako ističu, bitno je navesti činjenice o prosječnim platama u Kantonu Sarajevo po sektorima:

Osnovno obrazovanje 1.247,90 KM

Srednje obrazovanje 1.262,98 KM

Ustanove kulture 1.441,20 KM

Ustanove socijalne zaštite 1.201,06 KM

MUP 1.200,44 KM

Uprava policije 1.625,28 KM

Ministarstva i službe KS 1.551,87 KM

Univerzitet u Sarajevu 2.259,13 KM.

“Ove plate uvećavaju se iznosima za minuli rad, topli obrok, prijevoz, regres i ostale dodatke, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorima. Za ispunjenje zahtjeva sindikata neophodno je za plate i doprinose uposlenih izdvojiti dodatnih 115 miliona KM na godišnjem nivou u budžetu KS. Dodatno na to, Sindikat komunalne privrede traži povećanje plata u iznosu od 20 miliona KM godišnje”, poručili su iz Vlade KS.

Kako dalje ističu, odluka o uvećanju plata se ne može posmatrati odvojeno od konačnog ishoda predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH koje će, ukoliko budu usvojene u Parlamentu FBiH, polučiti katastrofalne posljedice na budžet Kantona Sarajevo. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh