Vijesti

AMER JERLAGIĆ – GLAS STRUKE

Da se kojim slučajem u Bosni i Hercegovini zaista daje prednost sposobnim, umjesto podobnim, onda sebi nikada ne bismo dozvolili da na čelu strateški bitnih grana privrede nemamo najbolje ljude.

Amer Jerlagić - Vijesti.ba

Pa tako ne bi sebi dozvolili luksuz da u vrijeme energetske krize na pozicijama odlučivanja nema ljudi poput Amera Jerlagića. Nakon što ga je politika smijenila sa pozicije direktora EPBIH i dovela novog podobnijeg, stalo se sa započetim procesima i došlo u današnji situaciju.

Jerlagić je jedan od najuspješnijih direktora koje je Elektroprivreda BiH, a jučer je precizno pojasnio situaciju u vezi s dešavanjima i protestima rudara.

– Ovo restrukturiranje koje se pominje je moralo biti 2011. godine, a ne 2021. godine. Da smo to imali 2011. godine i da se nastavio proces restrukturiranja danas bismo imali i zadovoljne rudare i spremne rudnike za velike proizvodnje, za velike blokove. Međutim, ništa se nije radilo na restrukturiranju prije 10 godina i danas smo svjedoci ovih nemilih scena. Restrukturiranje koje je predlagano prije 10 godina je moralo odvojiti rudara u kor biznisu, znači rudara sa krampom i lopatom od režije, od administracije i to smo vidjeli na desetinama rudnika u Evropi. Tada bi administracija radila u nekim malim firmama koje bi imale dio biznisa u rudniku i dio biznisa na tržištu, a rudar bi zaista bio i nagrađen. Ali to nije urađeno, jer oni koji su to morali sprovesti u djelo su zaključili da im je bolje da ulažu novac, kao biva u rudnike kroz tendere, jer na tenderima ima hajra, a na restrukturiranju nema. Nema nikakvih novaca, nego je mukotrpan posao i niko ga se nije htio prihvatiti. Svi su znali da ima 2000 do 000 viška osoblja u administraciji, a da fali rudara za lopatu i široko čelo”, kazao je Jerlagić u Dnevniku TV SA.

Pojasnio je da kada vidimo kakve su cijene struje na svjetskom tržištu, a da su rudnici bili zdravi, da su depoi na termoelektranama bili puni uglja, danas bismo imali ekstra zaradu Elektroprivrede koja bi mogla ulagati u rudnike.

– Bojim se da ćemo za godinu dana biti prinuđeni kupovati struju na svjetskoj berzi, a onda će cijena struje otići u nebesa i za domaćinstva i industriju. Pozivam sve da se vrate za sto i dijalogom nađu rješenje, dodao je Jerlagić,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh