Vijesti

Dodik predložio da entiteti i distrikt naprave sporazum o imovini

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da je na sastanku sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem predložio da Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt naprave sporazum o imovini koja se nalazi na prostoru entiteta.

Milorad Dodik - Cazin.ba

Dodik je rekao novinarima da je na sastanku sa Varheljijem, kojem su prisustvovala i druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić, osnovna tema bio evropski put BiH i potreba da se dođe do određenih dogovora vezano za, kako on /Varhelji/ to sada zove, deeskalaciju u BiH.

Dodik je izjavio da je Varheljiju prenio i to da je BiH u stalnoj krizi od Dejtona, iako se pokušava predstaviti da je BiH trenutno u najvećoj krizi od Dejtona.

“Govorili smo pokušava se napraviti pokriće za neustavne odluke Ustavnog suda, za činjenicu da se već presuđene stvari, govorim o Ustavu BiH, recimo o imovini, pokušavaju ponovo vratiti u nadležnost BiH, što nije njena nadležnost”, rekao je Dodik i dodao da imovina koja je utvrđena sukcesijom bivše Jugoslavije, a koja se nalazi na prostoru drugih zemalja treba da pripadne zajedničkom nivou za korištenje diplomatsko-konzularnih poslova.

On je ponovio da imovina koja se po tom sporazumu nalazi na prostoru entiteta treba da pripadne tim entitetima.

Dodik je izjavio da je na sastanku sa Varheljijem rekao da je moguće da postoje Oružane snage koje su donesene sporazumom dva entiteta, a kasnije je to utvrđeno na nivou BiH, što govori da je entitet aktivan u tome.

On je naveo da je predloženo smanjenje Oružanih naga BiH za pola u sastavu i troškovima.

“Upoznali smo komesara o tome, a on insistira na tome da treba očuvati mir što je razumno i što je tačno. Mi iz Republike Srpske nismo nikad ni pozivali na neku vrstu rata”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je Varheljijev pristup bio korektan u traženju da se nastavi sa evropskim putem, te da je ponudio da se pređe u operativnu fazu vezano za investicioni plan u BiH koji predviđa realizaciju nekoliko važnih projekata.

On je dodao da je na sastanku rečeno da je problem nefunkcionisanje organa u BiH.

“Rekao sam da sam spreman da svaku odluku vezano za to, bilo projekat u Republici Srpskoj, FBiH, Brčko distriktu da naši ljudi podrže taj projekat i na nivou Savjeta ministara ili na nekom drugom nivou”, rekao je Dodik i dodao da je apsolutno netačno da su organi u BiH u blokadi.

On kaže da je Predsjedništvo BiH donijelo sve odluke koje su bile na dnevnom redu, s tim što se išlo ka tome da se konačna odluka donese u Narodnoj skupštini Republike Srpske što je učinjeno,piše Mondo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh