Vijesti

Sarajevo, Beograd i Zagreb ponovo među najzagađenijim gradovima svijeta

Sarajevo je u ponedjeljak ujutru na četvrtom mjestu na listi najzagađenijih gradova, a kvalitet zraka u glavnom gradu BiH ocijenjen je kao nezdrav, sa indeksom kvaliteta 173

Sarajevo, Zagreb i Beograd jutros su ponovo na listi najzagađenijih velikih i glavnih gradova na svijetu, podaci su portala IQAir, javlja Anadolu Agency (AA).

Sarajevo je u ponedjeljak ujutru na četvrtom mjestu na listi najzagađenijih gradova, a kvalitet zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ocijenjen je kao nezdrav, sa indeksom kvaliteta 173.

Glavni grad Srbije je na petom mjestu na listi najzagađenijih gradova. Indeks kvaliteta zraka jutros zabilježen Beogradu iznosio je 172 i ocijenjen je kao nezdrav.

Među najzagađenijim velikim i glavnim gradovima na svijetu je i hrvatska prijestolnica Zagreb, koji se nalazi na desetom mjestu s indeksom kvaliteta 132.

Na vrhu liste se nalazi Karachi (Pakistan) čiji indeks kvaliteta iznosi 178, a prate ga Dhaka (Bangladeš) i Kalkota (Indija), oba grada s indeksom kvaliteta zraka 177.

Švicarski IQAir ima više od 10.000 mjernih stanica širom svijeta i prikazuje kvalitete zraka širom svijeta.

U toku zimske sezone u Sarajevu i pojedinim gradovima u BiH gotovo svakodnevno dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije lebdećih čestica, a kao najveći uzročnici zagađenja navode se industrijska postrojenja, saobraćaj, spaljivanje otpada, te individualna ložišta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh