Vijesti

Slijede sankcije ljekarima koji su krivi za smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun

Bećirović: Da li će to biti oduzimanje licence ili nešto drugo vidjet ćemo

Samo nekoliko dana prije smrti malene djevojčice Džene Gadžun, Ljekarska komora Federacije BiH oglasila se saopćenjem u kojem navode da dr. Nina Jovanović, oftamolog iz Zenice koja je operisala djevojčicu, nije imala Privremenu licencu za dopunski rad u trenutku obavljanja operativnog zahvata malodobne djevojčice.

Odnosno, Privremena dozvola za rad van punog radnog vremena u privatnoj oftamološkoj ordinaciji “Dr. Halimić” Sarajevo, doktorici Jovanović je istekla 13. augusta 2020. godine. Navedena licenca nije produžena, potvrdila je za Oslobođenje predsjednica Federalne komore Amila Bećirović.

U razgovoru za Oslobođenje, Bećirović otkriva dalje korake Komore vezano za slučaj smrti malodobne djevojčice, kao i sankcije koje treba poduzeti.

– U toku su dogovori sa predsjednicom Liječničke komore Kantona Sarajevo, kao i sa članovima Izvršnog odbora Federalne ljekarske komore oko mjera koje treba poduzeti, kazala nam je.

Ističe kako dr. Nina Jovanović, oftamolog iz Zenice, nije postupila po pravilniku o licenciranju i nije tražila licencu za dopunski rad na drugom Kantonu, dakle nije imala licencu Federalne komore.

– Večeras, eventualno sutra, prekosutra ćemo se dogovoriti o postupanju – kazala je Bećirović.

Ističe da još nisu sigurni da li će postupati prije nego što pravosuđe učini svoje i inspektori.

– Ali danas u toku dana sam dobila obavijest od Komore Sarajevo koja traži da se na neki način oglasi Ljekarska komora Zeničko dobojskog kantona i Federalna pošto se taj događaj desio na području KS. Mislim da su ispravno postupili i mi ćemo učiniti sve što je po pravilniku. Imamo i članove koji se odnose na kršenje Pravilnika za ljekare koji će snositi određene sankcije, u ovom slučaju da li će to biti oduzimanje licence ili nešto drugo vidjet ćemo. Dakle, sa članovima izvršnog odbora sam na vezi i dogovaramo se – kazala nam je predsjednica Ljekarske komore FBiH Amila Bećirović.

Iskoristila je ovu priliku da izrazi duboko saučešće porodici malodobne djevojčice Džene Gadžun,piše Oslobodjenje

– I zaista nemam riječi, pretužno je to što se desilo i posebno smo žalosni što su akteri tog događaja naši članovi ljekari – zaključila je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh