Vijesti

Julian Assange dobio dozvolu da se vjenča u zatvoru

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange dobio je dozvolu da se vjenča sa vjerenicom Stellom Moris u zatvoru Belmarsh u Londonu, piše britanski dnevnik Guardian.

Julian Assange - Advance.hr

Prema pisanju lista, par je dobio odobrenje za vjenčanje samo nekoliko dana nakon što su Assange i Moris rekli da im to nije dozvoljeno.

List ističe da su planirali da pokrenu pravni postupak protiv ministra pravosuđa Dominica Raaba i upravnika zatvora.

Assange je od 2019. godine u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem Belmarsh pošto SAD zahtijevaju njegovo izručenje.

Moris je advokat i upoznala je Assangea 2011. godine dok je bila u njegovom pravnom timu.

Njih dvoje su vezu započeli 2015. godine, a vjerili su se dvije godine kasnije. Moris je prošle godine objavila da imaju dva sina.

Assange se 2012. godine sklonio u Ambasadu Ekvadora kako bi izbjegao izručenje u Švedsku gdje je bio optužen za seksualni napad. On je u više navrata negirao optužbe koje su sada odbačene.

Tokom 2019. godine uhapšen je na osnovu američke potjernice prema optužbama za špijunažu zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata.

WikiLeaks je objavio veliki broj vojnih i dokumenata Pentagona povezanih sa ratovima u Afganistanu i Iraku. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh