Vijesti

LIDER SUDANSKE VOJSKE OPRAVDAVA DRŽAVNI UDAR: “Morali smo to učiniti kako bismo spriječili izbijanje građanskog rata”

Sudanski general Abdel Fattah al-Burhan na čelu vojnog preuzimanja zemlje, sada de-facto vladar Sudana, poručio je tijekom jučerašnjeg dana kako je vojska preuzela vlast u zemlji kako bi se “izbjegao građanski rat”. U isto vrijeme pak prosvjednici masovno izlaze na ulice i demonstriraju protiv puča, piše Advance.hr.

Abdel Fattah al-Burhan - Novi

Burhan je jučer održao prvu novinsku konferenciju nakon vojnog udara u kojem su privedeni premijer i drugi visoki dužnosnici. Tvrdi kako vojska nije imala drugog izbora nego ukloniti političare koji su “poticali protiv oružanih snaga”. Podsjetimo, vojska i civilni dužnosnici zajedno su vladali zemljom od 2019. (odnosno otkako je s vlasti srušen dugogodišnji predsjednik Omar Bashir) u sklopu tranzicijske Vlade.

“Opasnosti kojima smo posvjedočili prošli tjedan mogle su odvesti našu zemlju u građanski rat”, rekao je al-Burhan te poručio kako se premijer Abdalla Hamdok nalazi u kućnom pritvoru.

No, pitanje je hoće li vojska ovim potezom spriječiti ili baš izazvati građanski rat jer nemir u zemlji sve je veći te se poziva na štrajkove i masovne demonstracije, a krv je u ponedjeljak već prolivena kada je vojska otvorila vatru na prosvjednike i ubila ih nekoliko. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh