Vijesti

Grošelj: EU ima mehanizam da kazni pojedinca ili entitet

Očekujem, zajedno sa grupom kolega, da Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit i evropski komesar za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj reagiraju na način da spriječe destabilizaciju Bosne i Hercegovine…

Vijesti.ba

te cijelog regiona, kaže Klemen Grošelj, slovenački poslanik u Evropskom parlamentu.

Grošelj je jedan od osmoro poslanika iz različitih stranaka u EP koji su prošle nedjelje pisali Šmitu i Borelju pozivajući ih da konačno reaguju i zaustave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji, kako su ocijenili, radi na rušenju ustavnog poretka u BiH.

U pismu su istakli veliku zabrinutost zbog posljednjih poteza vlasti u Republici Srpskoj i najave novih aktivnosti na rušenju ustavnog poretka u BiH. Smatraju da u BiH tenzije rastu i da ih, prije svih, proizvodi Dodik, „blokadom državnih institucija i konstantnim radom na secesiji rušenjem ustavnog poretka BiH“.

Dodaju da se riječ „rat“ nikada češće nije spominjala na Balkanu kao posljednjih mjeseci i sedmica. U pismu su pozvali i Kancelariju Visokog predstavnika kao i vođstvo EU da hitno reaguju i kazne one koji narušavaju mir i ruše ustavni poredak u BiH.

Na pitanje Danasa da li je realno očekivati da se EU ujedini oko sankcija protiv Dodika ili pak protiv entiteta Republike Srpske, Grošelj je potvrdno odgovorio.

„Da, to je realno, ako aktivnosti koje su nagovještavane budu realizirane i one bi ugrozile mir i stabilnost u BiH i regionu. EU već posjeduje sve mehanizme, kojima može sankcionirati pojedince pa i druge entitete”, navodi naš sagovornik iz Brisela.

Naglasio je, takođe, da se od Srbije, kao zemlje koja pregovara za članstvo u EU, očekuje da bude faktor stabilnosti u regionu, a „nikako faktor koji bi bilo kako doprinosio svojim akcijama ka daljnoj destabilizaciji BiH i regiona”.

Kada je riječ o snagama Eufor u BiH, čiji mandat ističe 1.novembra, Grošelj kaže da je realno očekivati produženje njihovog mandata. „Ne zaboravimo, da je i dio snaga KFOR, pa i snaga koje trebaju u slučaju nužde da pojačaju KFOR, u funkciji snaga, koje mogu ako tako situacija zahtijeva, da podupru snage EUFOR”, zaključio je sagovornik Danasa.

Pismo Šmitu i Borelu potpisali su Tineke Strik (Zeleni), Mihael Galer (EPP), Tonino Picula (Partija evropskih socijalista), Hilde Vautmans (Obnovimo Evropu-Renew), Rajnhard Butikofer (Zeleni), Paolo Rangel (EPP), Ditmar Koster (Partija evropskih socijalista) i Klemen Grošelj (Obnovimo Evropu – Renew),prenose Vijesti

U međuvremenu, Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je premijeru Kanade Džastinu Trudou, apel i proglas dijaspore BiH u Kanadi članovima Kanadskog parlamenta u kojima se izražava duboka zabrinutost zbog opasnog ugrožavanja i negiranja države BiH.

Hitno traže od Kanade, kao članice Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira u BiH, da iskoristi sva raspoloživa sredstva, kao razvijena demokratska država, članica grupacije sedam najrazvijenih držav, kako bi se urazumile nacionalističke snage u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska”. Navode da je za sve odgovoran “član Predsjedništva Milorad Dodik zajedno sa svojim sljedbenicima”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh