Vijesti

Evropska unija šalje milijardu eura vrijedan paket humanitarne pomoći Afganistanu

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen saopćila je danas kako će Evropska unija osigurati paket pomoći Afganistanu u iznosu od milijardu eura kako bi se spriječio dalji ekonomski kolaps države.

Afganistan - AFP

Von der Leyen je ovu informaciju podijelila s javnošću na samitu G20 čiji je domaćin Italija, a na kojem se između ostalog razgovara i o trenutnoj ekonomskoj krizi u Afganistanu.

Iako će Evropska unija ponuditi značajnu finansijsku pomoć Afganistanu, predsjednica Evropske komisije rekla je kako će pomoć biti usmjerena prema međunarodnim organizacijama koje rade na terenu, a ne talibanskoj vladi u Kabulu.

“Moramo učiniti sve kako bismo spriječili veliki humanitarni i društveno-ekonomski kolaps u Afganistanu. Moramo djelovati brzo”, rekla je Von der Leyen.
Naglasila je kako afganistanski narod ne bi trebao plaćati cijenu zbog neslaganja Evropske unije s talibanskom vladavinom.

“Bili smo jasni u pogledu naših uslova za bilo kakav angažman s afganistanskim vlastima. Za sada, izvještaji govore sami za sebe. Međutim, afganistanski narod neće plaćati cijenu dosadašnjih akcija talibana”, rekla je predsjednica Evropske komisije.
Na kraju obraćanja, Ursula von der Leyen je rekla kako sve zemlje Evropske unije, naročito one koje su učestvovale u NATO misijama u Afganistanu, imaju moralnu dužnost pomoći narodu u ovoj azijskoj državi. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh