Vijesti

Putin: Siromaštvo je najveći neprijatelj nacije

Novih 450 zastupnika zasjedali su prvi put nakon izbora prije tri sedmice

Vladimir Putin - Nezavisne.com

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je novi saziv parlamenta na borbu protiv siromaštva, koje je prozvao “najvećim neprijateljem” nacije.

Putin je pet parlamentarnih grupa u Dumi pozvao da sarađuju u donošenju novih zakona koji će potaknuti ekonomski rast, a vladu da daje veću socijalnu podršku ugroženima.

Novih 450 zastupnika zasjedali su prvi put nakon izbora prije tri sedmice, koje je opozicija proglasila namještenima.

Polovina zastupnika u Dumi u tom su tijelu prvi put.

Valentina Tereškova, koja je 1963. postala prva žena u svemiru, govorila je na početku sjednice o Dumi, koju čini samo 16,7 posto zastupnica. Tereškova, danas 84-godišnjakinja, hvalila je Putina kao garanta stabilnosti.

Među novim zastupnicima ima sportaša, zvijezda i biznismena. U parlament je izabran velik broj slavnih, no oni nisu prihvatili svoje mandate, nego su ih predali drugim kandidatima.

Mandate su prepustili i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov te ministar odbrane Sergej Šojgu. Otprilike petina zastupnika u Dumi nije izravno izabrana, prenosi ruski opozicioni medij “Meduza”. pr


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh