Vijesti

Lavrov: Potreban nam je konstruktivan dijalog danas kada je situacija u svijetu sve turbulentnija

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je da je prvi sastanak Pokreta 1961. godine tada cijelom svijetu poslao jasnu poruku, da nema druge alternative i da treba rješavati sve izazove koji evoluiraju, te da pritom ne treba zaboraviti glavne..

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je danas na Samitu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, koji se održava u Beogradu, kako Rusija ima status posmatrača i da to otvara novu šansu za saradnju u rješavanju svih pitanja, regionalnih i svjetskih, ali i pomoći u osiguranju mira, javlja Anadolu Agency (AA).

Lavrov je kazao kako je potreban konstruktivan dijalog svih zemalja svijeta danas kada situacija u svijetu postaje sve turbulentnija, kada se čovječanstvo suočava sa mnogim izazovima.

Dodao je kako su glavna načela Pokreta za sve jako potrebna, posebno za rješavanje kompletnih situacija, izgradnju demokratije.

“Naša zemlja ima status posmatrača i to nam otvara novu šansu za saradnju u rješavanju svih pitanja, regionalnih i svjetskih, ali i da pomognemo u osiguranju mira”, rekao je Lavrov.

Naglasio je da je prvi sastanak Pokreta 1961. godine tada cijelom svijetu poslao jasnu poruku, da nema druge alternative i da treba rješavati sve izazove koji evoluiraju, te da pritom ne treba zaboraviti glavne koncepte UN-a i uopšte cijelog poretka u svijetu.

Lavrov je na kraju dodao kako je neophodno izbjegavati dvostruke standarde, potrebno čuvati ideale uzajamnog poštovanja i saradnje, ali i boriti se za zaštitu ljudskih prava, boriti se protiv terorizma.

“Nadamo se da će i naša uloga posmatrača pomoći i svim koordinisanim akcijama”, poručio je Lavrov.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh