Vijesti

Šta ako Dodik ostvari prijetnje i krene u rušenje UIO: FBiH će ‘zaraditi’ više stotina miliona maraka godišnje?!

Republika Srpska trenutnom raspodjelom sredstava preživljava na račun Federacije BiH, a gašenjem UIO to bi prestalo…

Milorad Dodik jučer je ponovo najavio da će Skupština RS povući saglasnost na Zakone o OS BiH, VSTV-u i UiO BiH.

Ovo je posebno zanimljivo kada je u pitanju UIO BiH, za koju bi se moglo reći da bi s prenosom nadležnosti na entitet u svakom slučaju ekonomski profitirala samo Federacija BiH. Naime, Federacije BiH je danas ekonomski uvelikelo jača od RS-a uprkos nepravedoj raspodjeli sredstava od indirektnih poreza koja joj idu na štetu, a u korist RS. O tome svjedoče podaci o uplatama i raspodjeli sredstava sa Jedinstvenog računa UIO.

U predpandemijskoj, 2019. godini na Jedinstveni račun UIO u je uplaćeno skoro 8 milijardi KM (7.986.568.486,00 KM). Od toga:

– uplata Federacije BiH je iznosila preko 6 milijardi KM (6.071.060.812,00 KM);

– uplata RS iznosila je oko milijardu i 700 miliona KM (1.771.467.747,00 KM)

– te Distrikt Brčko oko 144 miliona KM

To znači da Federacije BiH u uplati ima učešće od 76 posto, RS samo 22 posto i Brčko Distrikt 2 posto, pišu Vijesti.ba.

Kada je raspodjela u pitanju FBiH po aktuelnom nepravednom koeficijentu, pripada 64,31 posto, RS 32,14 posto i Brčkom 3,55 posto, iz čega se vidi da Federacija BiH ima za 11,76 posto manju stopu za raspodjelu, dok RS ima veću i to za 9,92 posto, te Brčko također veću za 1,55 posto.

Tako je Federacije BiH samo u 2019. godini na račun UIO uplatila 2,6 milijardi KM više nego što joj je vraćeno raspodjelom, a RS tek 36 miliona KM više nego joj je vraćeno raspodjelom.

Ovo najbolje dokazuje tezu da je FBiH za RS u ekonomskom smislu ono što je Zapadna Njemačka bila za Istočnu Njemačku, a na sceni je i sličan (iako zakonom nije definisan) “princip solidarnosti“ po kojem Federacija BiH praktično na “leđima“ nosi Republiku Srpsku.

Po primjeru iz 2019. godine vidljivo je da se nepravednom raspodjelom iz Federacije BiH u RS “prelilo” između 750 i 780 miliona KM. Dodaju li se tome ranije godine, govorimo o milijardama KM za koje je Federacija BiH oštećena samo zbog raspodjele u korist RS, pišu Vijesti.ba.

Ovo je i najkonkretniji dokaz da je FBIH postala ekonomski pokretač cijele BiH. Danas Federacija BiH od svojih upata u suštini finansira ne samo sebe već i državu, Brčko Ditrikt i sve povrate poreza.

Ako Dodik krene putem rušenja UIO jasno je da će to dovesti, prije svega RS u nezavidnu situaciju. S druge strane, sa dodatnim stotinama miliona KM u FBIH bi se mogle formirati i opremiti zavidne Oružane snage.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh