Vijesti

Dodik poručio iz Beograda: RS ima pravo da formira vojsku

Novi visoki predstavnik, može da se šepuri po regionu i po Beogradu, ali ga RS ne priznaje, rekao je Dodik

Milorad Dodik - Twitter

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je danas u Beogradu da je politika Republike Srpske striktno poštovanje Ustava BiH, prenosi agencija Beta.

Dodik je na tribini “Sloboda i samostalnost Republike Srpske” rekao da RS nije dozvolila promjenu Ustava, osim u dijelu oko distrika Brčko, što nije bilo sistemskog karaktera, te naglasio da će zvanična Banja Luka insititirati na poštovanju Ustava BIH.

– Naša jedina bezrezervna politika je apsolutno poštovanje Ustava BIH – rekao je on.

Dodao je da je taj ustav prenio RS elemente države, teritoriju, narod.

Rekao je da u BiH institucionalna kriza traje skoro 30 godina, te ponovo optužio međunarodnu zajednicu i SAD da su za to odgovorni.

Kritikovao je i EU jer, prema njegovom mišljenju, samo ponavlja reciklirane stavove i ideje SAD.

Ponovio je da RS ima pravo da formira svoju vojsku i po ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, kao i da ne priznaje novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt), jer, kako je rekao, njegovo imenovanje nije potvrđeno u UN-u,piše Avaz

Prema njegovim riječima, “novi visoki predstavnik, može da se šepuri po regionu i po Beogradu, ali ga RS ne priznaje.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh