Vijesti

Protesti zbog uvođenja Covid potvrda: Na Rebru upali u bolnicu, pozvana i policija

Okupljeni građani uzvikuju “izdaja”, “nećete nas slomiti”, “dosta je”

protesti u Hrvatskoj - index

Od jutros u zdravstvenom sistemu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj, svaki zaposlenik kao i svi posjetitelji i pratnja moraju imati EU digitalnu Covid potvrdu ili, u slučaju da postoji opravdani razlog, negativni test.

Kako stoji u uputama za zaposlene, na posao će morati dolaziti s važećom Covid-potvrdom. Ako je zaposlenik nema, obavezan je prema rasporedu ustanove pristupiti testiranju izvan radnog vremena. Samo zaposlenik koji ima valjanju potvrdu može boraviti u prostorijama poslodavca. Ako odbije testiranje, ili predočenje potvrde, “neće moći boraviti u prostorijama poslodavca”. Testiranje će se provoditi dvaput sedmično.

Ova odluka izazvala je bunt građana. Ispred KBC Zagreb organizirani su protesti. Kako navode hrvatski mediji, među demonstrantima je bilo i radnika bolnice. Došao je i svećenik Zdravko Knežević koji tvrdi da je pandemija izmišljena. prenosi “Avaz“.

Demonstranti su u jednom trenutku upali i u zgradu, a pozvana je i policija.

Okupljeni građani uzvikuju “izdaja”, “nećete nas slomiti”, “dosta je”.

Ministar zdravstva Vili Beroš trebao je dati izjavu pred ulazom u Rebro, ali mu demonstranti nisu dozvolili.

– Nema diskriminacije, nikog ne tjeramo na cijepljenje, ali testiranje je ono što struka traži da se posao može sigurno obavljati. Zato smo uveli ove mjere. Nijedan početak nije lak. Dozvoljavam pravo na drugačije mišljenje, ali negirati virus i negirati smrti, to nije opravdano” – rekao je Beroš u zgradi bolnice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh