Vijesti

Najave „Elektroprivrede BiH“ izazvat će domino-efekt: Hiljade ljudi ostaju bez posla zbog poskupljenja struje!?

Okupit ćemo se na jednom mjestu kako bismo razgovarali i pokušali naći rješenje za ovu situaciju, kaže Džindić

struja-Fokus.ba

Elektroprivreda BiH“ najavila je drastično povećanje cijene električne energije od 70 do 120 posto.

Ukoliko prijedlog „Elektroprivrede BiH“ bude prihvaćen, hiljade građana BiH će ostati bez posla, a slijedi i još jedno drastično poskupljenje životnih namirnica.

Pronaći rješenje
Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović za „Avaz“ je kazao da je u FBiH tržište električne energije liberalizirano, i to prema postojećem zakonu.

– Shvatam „Elektroprivredu BiH“, koja ima zakonsku obavezu da se prilagodi tržištu. Cijene električne energije trenutno jezivo rastu i to je njihovo obrazloženje. Oni imaju korekcione faktore, ali oni su nedovoljni. Pazite, kad neko dođe s ovakvim prijedlogom, to automatski znači zatvaranje firme. Svako poskupljenje koje je više od jednocifrenog je problem, sve preko toga je zaista neprihvatljivo – naglasio je Smailbegović.

Dodao je da je u ovom slučaju potrebna podrška Vlade Federacije BiH.

– Vlada FBiH je ta koja ima zakonsku mogućnost da reagira u ovom slučaju. Zakon im je omogućio da vrše intervencije. Vlada FBiH je većinski vlasnik „Elektroprivrede BiH“ i ima mogućnost da utječe i pomogne. Analizirali smo i tržište, pogledali smo šta rade države u regiji, pa i u RS. Studiozno smo pristupili ovom problemu. Sad slijedi sastanak s Vladom FBiH – pojasnio je Smailbegović.

Najavljen sastanak
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić za „Avaz“ je kazao da će se početkom sljedeće sedmice u sjedištu Vlade Federacije BiH okupiti svi akteri ovog procesa.

– Za utorak, 5. oktobar, dogovoren je zajednički sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH i „Elektroprivrede BiH“ s federalnim premijerom Fadilom Novalićem. Okupit ćemo se na jednom mjestu kako bismo razgovarali i pokušali naći rješenje za ovu situaciju – poručio je Džindić.

Bektić: Pad životnog standarda
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić kazao nam je da će doći do pada životnog standarda, odnosno porasta potrošačkih cijena.

– To će se odraziti na status i standard građana. Cijene u maloprodaji robe široke potrošnje su gotovo svakodnevno strahovito u porastu. Ako poskupi električna energija i drugi energenti poput nafte, samim tim će doći do pada životnog standarda. Potrebno je da se Vlada FBiH uključi da podigne cijenu rada kako bi porasla potrošnja – zaključio je Bektić,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh