Vijesti

Auf Wiedersehen kancelarko Merkel: Kraj 16-godišnje vladavine žene koja je sinonim za državništvo

Angela Merkel nije bila bezgrešna njemačka kancelarka, ali je njena pozitivna zaostavština veća od greški. Njeno ime i prezime je u 21. stoljeću sinonim na državništvo.

Angela Merkel - Sputnjik

Fizičarka i hemičarka je odlučila postati političarkom 90-ih godina kada su se Njemačka i ostatak svijeta radikalno mijenjali. Ako je suditi po njenim djelima, odolila je realpolitici, koja je po sebi surova, i uspjevala je zadovoljiti suštinu politike – poboljšati živote ljudi.
Bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Edin Dilberović je u razgovoru za Klix.ba u januaru ove godine podsjetio da ju je Helmut Kohl, bivši kancelar iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) vidio kao prijelazno rješenje.

Merkel, koju je Kohl nazivao “mojom djevojkom” (meine madchen), je umjesto prijelaznog rješenja postala kancelarkom koju će generacije pamtiti. prenosi “Klix“.

Prvi put je kancelarkom imenovana 2005. i to je bila u sljedećih 16 godina. Smatra se najzaslužnijom za to što je Njemačku učinila geoekonomskom silom i najvažnijom državom u Evropi. Uspjeti u tome nije bilo lako jer je morala upravljati zemljom tokom tri velike krize – recesijom iz 2008., migrantskom krizom iz 2015. i onom koja je izazvana pandemijom koronavirusa.

To što je 16 godina bila kancelarkom jeste odraz povjerenja i zadovoljstva Nijemaca njenim radom. Odmilja je nazvana “Mutti”(majka), ali to ne znači da je bila bezgrešna.

BBC je objavio da joj mladi spočitavaju to što ih nije dovoljno pripremila za budućnost, pojedini joj prigovaraju da je bila preliberalna prema izbjeglicama i migrantima te da je njena vlast zapostavila javnu infrastrukturu.

Većina u Bosni i Hercegovini bi je sigurno opisali kao bezgrešnom.

Takva percepcija je utoliko više izražena zbog destruktivnosti domaćih političara. Veliki je broj Bosanaca i Hercegovaca koji su bolji život počeli u Njemačkoj upravo pod vladavinom Angele Merkel. S druge strane, zamjera joj se to što nije uspjela da doprinese značajnijim promjenama u Bosni i Hercegovini.

Sa okončanjem njenog kancelarskog mandata završit će se jedna politička era. Sljedećem kancelaru neće biti lako da postigne ono što je postigla Merkel.

Na parlamentarnim izborima koji se održavaju sutra za kancelare kandidovani su Olaf Scholz iz Socijaldemokratske partije (SPD), Armin Laschet iz CDU-a i Annalena Baerbock iz stranke Zelenih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh