Vijesti

Odluka Bijele kuće: Uposlenici vladinih institucija moraju se vakcinisati do 8. decembra

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je još 9. septembra izvršnu uredbu kojom se zahtijeva obvezna vakcinacija zaposlenika u saveznim institucijama

Bijela kuća jučer je objavila da milioni zaposlenika u svim saveznim institucijama moraju do 8. decembra biti vakcinisani protiv COVID-19, kao i da će administracija ugrađivati klauzule u sve buduće ugovore s vladom kojima će nalagati vakcinaciju. Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je još 9. septembra izvršnu uredbu kojom se zahtijeva obvezna vakcinacija zaposlenika u saveznim institucijama, no mnoge američke kompanije koje imaju ugovore sa saveznim institucijama čekale su na službene smjernice iz Bijele kuće.

Smanjiti izostanak radnika
Zamjenik direktora Ureda za upravljanje i proračun Bijele kuće Džejson Miler (Jason Miller) napisao je na svom blogu da smjernice koje su izdane promiču jedan od glavnih ciljeva naučnog utemeljenog plana: da se što više ljudi vakciniše. Miler je rekao da će politika cijepljenja zaposlenika smanjiti izostanke radnika, kao i troškove rada te poboljšati učinkovitost ugovaratelja i podugovaratelja koji izvršavaju poslove za saveznu vladu.

Jedan dužnosnik administracije rekao je da se zahtjevi za cijepljenjem interpretiraju široko, ustvrdivši da obuhvataju sve, a ne samo one koji rade u saveznim zgradama. Ranije ovoga mjeseca Bijela kuća objavila je da svi savezni zaposlenici moraju biti vakcinisani najkasnije do 22. novembra. prenosi “Avaz“.

Testiranje jednom sedmično
Prošloge sedmice glavni dobavljač vojne opreme „Raytheon Technologies Corp“, proizvođač raketa Tomahawk, zatražio je od svih 125.000 zaposlenika u SAD-u da se vakcinišu. Odvojeno, američko ministarstvo rada planira u novembru izdati hitne privremene standardne zahtjeve za poduzetnike s više od 100 zaposlenika, kojima će tražiti da vakcinišu zaposlenike ili ih testiraju jednom sedmično, a očekuje se da će time biti obuhvaćeno više od 80 miliona radnika u SAD-u.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh