Vijesti

Erdoan o velikom uspjegu: Turska je ostvarila jedan posto udjela u svjetskom izvozu

Odlučni smo da učinimo sve što treba da zauzmemo mjesto koje pripada Turskoj u novom svjetskom sistemu, a upravo to ću jasno kazati i u utorak u Americi na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručio je Erdoan

Recep Tayyip Erdogan - Twitter

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je kako je ta zemlja dostigla kritično važan prag ostvarivši jedan posto udjela u svjetskom izvozu, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdoan se obratio učesnicima 28. redovnog zasjedanja Skupštine turskih izvoznika i Ceremonije dodjele nagrada najboljim turskim izvoznicima.

– Naš cilj je povećati broj turskih izvoznika na 150.000, a zatim i na 300.000 – kazao je Erdoan.

Turski predsjednik dalje je otkrio da je ta zemlja ove godine ostvarila najveće izvoze u historiji na mjesečnom, šestomjesečnom i godišnjem nivou.

– Naš godišnji izvoz prvi put je premašio prag od 200 milijardi dolara, a rekordni izvoz od 211 milijardi dolara zabilježen je 17. septembra – rekao je Erdoan.

Također, najavio je skoru izgradnju velikog sajamskog centra u čijem upravljanju će učestvovati i Skupština turskih izvoznika.

Najavivši i formiranje posebnog fonda za poticaj razvoja izvoza, Erdoan je kazao da ekonomski uspjesi Turske nisu plod slučajnosti, već plod velikog truda i rada.

Kazao je da je uspješan izvoz postao izvor nacionalne motivacije u Turskoj.

– Odlučni smo da učinimo sve što treba da zauzmemo mjesto koje pripada Turskoj u novom svjetskom sistemu, a upravo to ću jasno kazati i u utorak u Americi na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija – poručio je Erdoan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh