Vijesti

Nakon smrti učenika: Traži se smjena direktorice OŠ Turbe i ministra

Stotinjak mještana Turbeta, uglavnom roditelja čija djeca pohađaju tamošnju osnovnu školu, potpisalo je za sat vremena peticiju kojom traže smjenu Upravnog odbora i direktorice OŠ Turbe, kao i Bojana Domića, ministra obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK).

vijesti

Kao razloge za smjene navode smrt djeteta na času tjelesnog odgoja, nepoduzimanje mjera sigurnosti u dvorani OŠ Turbe i svim dvoranama za tjelesni odgoj u kantonu, neispravnost i neispitanost sportskih sprava i njihovu neusklađenost s propisanim standardima.

“Naš osnovni zahtjev je da se našoj djeci osigura sigurnost. Naša djeca u ovoj školi nemaju sigurnost. Krivi su svi. Škole u kantonu nikad nisu bile u gorem stanju. Pitanje je dana kad će se tragedija ponoviti u drugoj školi ako se ništa ne poduzme. Tražio sam hitni inspekcijski nadzor dvorane. Ako je ovo država u kojoj mi trebamo živjeti, ja sutra odoh iz nje”, rekao je jedan od organizatora peticije Nermin Švraka.

Građani koji su potpisali peticiju kažu kako je i prije bilo povreda u istoj dvorani.

“To se isto dogodilo kad je moj sin išao u školu, prije pet, šest godina. Amir Kozar je isto na tjelesnom, pao i slomio ruku. Djetetu je ruka bila u gipsu par mjeseci. U ovoj školi sala je uvijek bila katastrofa. Zar se ona nije trebala prekontrolisati, peti dan je to kako je škola počela”, kazala je Šeherzada Čehić, majka tri bivša učenika spomenute škole.

“Tu treba prvo domar prijaviti ako nešto nije u redu s podom, prozorima, pa obavijestiti nastavnika i direktora. Niko ništa ne poduzima, oni se samo bore da dobiju veći topli obrok, veće plate”, smatra Ekrem Peco, djed učenika koji pohađa školu.

“Došao sam dati podršku prije svega porodici nesretno nastradalog učenika i da promijenimo ovo stanje. Ja imam dijete koje ide tu u školu, ovo što se dogodilo daje do znanja da stanje nije dobro u školi. To se moglo spriječiti. Kada se ovakvo nešto dogodi, 90 posto roditelja osjeća da njihova djeca nisu sigurna”, rekao je Elvedin Švraka, otac učenika.

Direktorica škole, Mediha Ridžić, kazala je kako dosad nije bilo problema u dvorani, te da ona ne zna postoje li propisi koji bi odredili jesu li golovi trebali biti fiksirani.

“Mi kao kolektiv smatramo da smo izgubili člana porodice, jer tako doživljavamo svu djecu. Nadležni organi bili su u petak na mjestu nesreće, direktorica i cijeli kolektiv je tu, spremni smo odgovarati ako se utvrdi da smo odgovorni. U dvorani svoje utakmice igra i RK Borac, igraju se i košarkaške utakmice, ti golovi se pomijeraju. Za 27 godina koliko sam ja u školi nikada se taj gol nije niti poljuljao, niti je došlo do slične povrede. Mislim da ima sva dokumentacija od dvorane u školi, ali ja od petka nisam bila u psihičkom stanju da je pregledam. Mi kao prosvjeta nismo stručni ljudi da određujemo jesu li golovi trebali biti fiksirani ili ne”, rekla je Ridžić,prenose Vijesti

U peticiji se još traži zatvaranje sportske dvorane OŠ Turbe, kao i svih školskih sportskih dvorana u kantonu dok nadležni državni organi ne provjere standardiziranost i ispravnost sportskih sprava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh