Vijesti

FUP poslao važno upozorenje građanima: Oprez zbog BEC prevara!

Federalna uprava policije danas je upozorila građane da su sve učestaliji internet napadi korištenjem tehnika poznatih kao BEC prevare (Business e-mail compromise) i internet napadi korištenjem “ransomware”.

Ilustracija - Nezavisne.com

Naime, u konkretnom primjeru napadači, koristeći sigurnosne propuste u informacionom sistemu žrtve, vrše neovlašten pristup e-mail serveru i manipulaciju sa postavkama istog u dijelu e-mail forwardinga.

FUP dalje nastavlja: “Potom, nakon pribavljenih saznanja o dogovoru o kupovini roba i usluga i plaćanja istih, vrše blokadu komunikacije legalnog dobavljača, nakon čega se predstavljaju kao legalni dobavljač, pod izgovorima, npr. COVID pandemija problemi i dr., i obično navodeći hitnosti u postupanju, vrše izmjenu bankovnih računa za plaćanje”. prenosi “Radiossarajevo“.

Ovo mijenjaju tako što stavljaju lične račune koji svojim nazivom imaju sličnosti sa stvarnim, npr. dodavanjem naziva Ltd i sl., a potom nakon uvjeravanja žrtve u legalnost komunikacije i zaprimanja novčanih sredstava pristupaju uklanjanju tragova izvršenja navedenog krivičnog djela.

“U dijelu napada korištenjem ransomware, napadači upotrebom malicioznih programa vrše kriptovanje (zaključavanje) datoteka žrtve, prethodno iskorištavajući nedovoljnu infomaciono sigurnosnu svijest korisnika i nedovoljnu zaštićenost informacionih sistema od ovog tipa napada, nakon kojih radnji od žrtve zahtjevaju uplatu novčanih sredstava za dekripciju podataka.

Federalna uprava policije, ukazuju na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u BiH i podizanja svijesti o trenutnim trendovima u oblasti kompjuterskog kriminala, u konkretnim primjerima privrednih subjekata koji posluju sa inostranstvom, te obavezno vršenje duple autentikacije i autorizacije primaoca novčanih sredstava u inostranstvu, odnosno sagovornika u internet komunikaciji, te u primjerima napada korištenjem “ransomware”, kreiranje odgovarajućih kopija informacionih sistema i pohrana istih u skladu sa politikom informacione sigurnosti”, saopćeno je danas iz FUP-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh