Vijesti

Picula: Ne isključujem ulogu Srbije u događajima na Cetinju

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula ocijenio je da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija prevazišlo vjerski karakter i dodao da ne isključuje ulogu Srbije u događajima na Cetinju.

Tonino Picula - Benedikt.hr

On je kazao da godinu dana nakon parlamentarnih izbora ne mogu biti zadovoljni, jer Crna Gora pokazuje elemente duboko podijeljenog društva.

Događaj prevazišao vjerske okvire
Crkveni obred ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija održan je 5. septembra u Cetinjskom manastiru, uz brojne incidente, desetine povrijeđenih i angažovanje jakih policijskih snaga.
Proteste protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju organizovale su crnogorske nacionalne organizacije i opozicija, a prisustvovao je i predsjednik Milo Đukanović.

Picula je za televiziju Nova M rekao da su sve strane ambasade i međunarodne organizacije u Podgorici na vrijeme upozoravale šta se može dogoditi kada je riječ o ustoličenju mitropolita Joanikija, jer je to „događaj koji je prevazišao vjerske okvire“.

Kako je dodao, Srbija u događajima na Cetinju ne može biti amnestirana.

„Pratimo jednu vrstu pritiska na Crnu Goru koja je naravno režirana od strane Beograda i ja bih rekao da je jedan dobar dio odgovornosti za stanje u kome se danas nalazi Crna Gora mora biti pripisan Beogradu, pogotovo onom dijelu crnogorske političke scene koji je pod očiglednim uticajem Beograda i generalno rečeno, politizovana crkva i klerikalizovana politika ne mogu biti promotori ideja koje formalno zagovaraju“, kazao je on. prneosi “N1“.

Izostao dogovor unutar kuće
Picula je naglasio da su sve strane ambasade i međunarodne organizacije u Podgorici upozoravale šta se može dogoditi, ali je ipak izostao dogovor unutar kuće.

„Nije na međunarodnoj zajednici da vodi politiku u Crnoj Gori, to moraju voditi oni koji su izabrani od naroda, koji imaju odgovornost za sprovode određenu politiku, mislim naravno ne samo na vlast, već i opoziciju. Prema tome, mogućnost intervencije sa strane EU je izuzetno ograničena“, smatra Picula.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh