Vijesti

Lako može doći do greške: Ove stvari ne treba da perete u mašini!

Pranje veša je uglavnom jednostavan postupak, ali uvijek postoji mogućnost da napravite grešku i uništite neki od omiljenih odjevnih predmeta.

Veš mašina - Blogspot.com

Stvari koje bi pažljivo trebali prati su:

Kupaći kostimi

Iako su kupaći kostimi dizajnirani da traju u vodi, nikada ih nemojte stavljati u mašinu za pranje veša. Mašinsko pranje može oštetiti bretele i postavu u njima. Uvijek ih perite ručno. prenosi “Novi“.

Kožne patike i odjeća

Neki dijelovi kožnih patika su spojeni ljepkom, a pa ih voda i toplina mogu značajno oštetiti. Ukoliko imate platnene patike, bez straha ih možete prati na ovaj način. Mašina može iscepati ili naborati kožnu odjeću.

Odjeća napravljena od vune, kašmira ili baršuna

Uvijek detaljno pročitajte šta piše na etiketi. Rijetki su predmeti napravljeni od vune i kašmira koji se mogu prati u mašini, ako ona nema za to predviđen program. Većinu treba tretirati nežno, odnosno prati ručno.

Grudnjaci

Grudnjake uvijek perite ručno blagim deterdžentom ili šamponom za bebe. Stavite ih u hladnu vodu, sačekajte 20 minuta i isperite.

Kravate

Kravate se uglavnom prave od svile, a njihova struktura se može deformisati prilikom pranja u mašini.

Jastuci i dušeci od čvrste pjene

Centrifuga će uništiti jastuke, dušeke od čvrste pjene i slične stvari. Radije napunite kadu toplom vodom, naspite deterdžent i ručno ih operite.

Tkanine uprljane zapaljivim tečnostima

Ukoliko je tkanina zaprljana motornim uljem, benzinom, jestivim uljem, razređivačem ili alkoholom, prvo je operite u kadi pa tek onda stavite u mašinu. Ako je mrlja tvrdokorna, upotrebite sredstvo za uklanjanje mrlja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh