Vijesti

Direktor moskovskog Instituta Gamaleja: Sputnik Light odgovor na delta soj

Vakcina Sputnik V štoti u 83 posto slučajeva od delta varijante koronavirusa i u 94 posto slučajeva od hospitalizacije

Profesor Aleksandar Gincburg, direktor Instituta Gamaleja iz Moskve i tvorac vakcine Sputnik V, rekao je da ova vakcina u 83 posto slučajeva štiti od delta varijante koronavirusa i u 94 posto slučajeva od hospitalizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Gincburg zajedno s delegacijom Instituta boravi u posjeti Banjaluci na poziv dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranka Škrbića. Danas je održan sastanak delegacije iz Moskve i predstavnika Medicinskog fakulteta.

“Ministarstvo zdravlja Rusije je brzo uvelo u opticaj vakcinu Sputnik Light kako bi se unaprijedila zaštita ranije vakcinisanih sputnikom i građana koji su ranije preboljeli koronavirus”, rekao je Gincburg.

Rekao je da se delta varijanta razlikuje od svih ostalih mutacija koronavirusa.

Prema njegovim riječima, zaraženi delta sojem za četiri do pet dana razvijaju težu kliničku sliku, dok su za takav razvoj kliničke slike u slučaju zaražavanja drugim varijantama koronavirusa bile potrebne i do dvije nedjelje.

“Za zaštitu od delta soja potreban je visok nivo efektivnih antitijela, a bez obzira koju je osoba ranije primila vakcinu Sputnik Light podiže novi antitjela na vrlo visok nivo i dugo zadržava na tom nivou”, rekao je on.

Prema riječima Gincburga, delta soj je za mjesec i po do dva postao dominantan soj u Moskvi gdje je vakcinisano 30 do 35 posto stanovništva. Rekao je da među vakcinisanim Sputnikom nema onih koji su kasnije razvili tešku kliničku sliku, kao ni smrtnih slučajeva.

Škrbić je izrazio zadovoljstvo posjetom profesora zaslužnog za sintezu prve vakcine protiv virusa korone, navodeći da je razgovarano o izazovima koje pandemija nosi.

“Upoznali smo se sa izazovima koji su prethodili vakcini, najnovijim rezultatima efikasnosti vakcine, pripremama u borbi protiv delta soja virusa korona. Ruska delegacija nas je obavijestila o Sputnik Light vakcini koja će biti upotrebljena u borbi protiv delta soja”, rekao je Škrbić.

Škrbić je rekao da je dogovorena saradnja s fakultetom u Moskvi, te da je u planu razmjena kadrova i omogućavanje domaćim stručnjacima da odu na usavršavanje na Institutu Gamaleja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh