Vijesti

MMF doznačio BiH 254.18 SDR, sredstva na računu Centralne banke

U večernjim satima, 23. 8. 2021. godine, Međunarodni monetarni fond (MMF) je doznačio sredstva na račun Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), a po osnovu alokacije specijalnih prava vučenja (SDR) u iznosu od 254.182.273,00 SDR.

MMF - Nezavisne.com

U skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima, CBBiH će, kao fiskalni agent Bosne i Hercegovine, za doznačena sredstva, odobriti protuvrijednost u iznosu od 602.540.349,06 KM na depozitni račun po MMF transakcijama – glavni račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

Centralna banka Bosne i Hercegovine će vršiti raspodjelu sredstava na bazi odgovarajuće instrukcije Ministarstva finansija i trezora BiH, kao vlasnika računa, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske kazali su da će koristiti sredstva MMF-a kao vanredne budžetske prihode u svrhe zaštite zdravlja stanovništva u vidu nabavke vakcina i druge medicinske opreme neophodne za borbu protiv covida 19, te za pomoć privredi i otplatu dugova iz prethodnog perioda, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh