Vijesti

Bajden se obraća naciji zbog haosa u Afganistanu: Naš cilj je spriječiti teroristički napad

Moj tim i ja pratimo situaciju u Afganistanu i planiramo za sve mogućnosti, rekao je Bajden

Joe Biden - AFP

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) večeras se obrati naciji zbog dramatične situacije u Afganistanu.

– Moj tim i ja pratimo situaciju u Afganistanu i planiramo za sve mogućnosti, uključujući i rapidni kolaps koji se sad odvija. Ali prvo želim podsjetiti kako je došlo do ovoga. Otišli smo u Afganistan prije 20 godina s jasnim ciljem – uhvatiti počinioce napada 11. septembra. To smo i napravili. Dokrajčili smo El Kaidu u Afganistanu – kazao je Bajden.

Istakao je da je američki cilj u Afganistanu ostao do danas, a to je spriječiti buduće terorističke napade na SAD.

– Nismo htjeli graditi naciju u Afganistanu. Naš cilj ostaje ono što je bio i prije – spriječiti teroristički napad na našu domovinu – rekao je Bajden.

– Amerikanci neće ginuti u ratu u kojem se Afganistanci nisu spremni boriti. Afganistanska vojska imala je 300.000 ljudi, dali smo im svako oružje koje smo mogli, plaćali smo njihove plaće. Pružali smo im podršku iz zraka. Dali smo im svaku šansu, ali nismo im mogli dati volju za borbu – rekao je Bajden. prenosi “Avaz“.

Stav Kine i Rusije
Podsjetio je i na Ganijevu posjetu Bijeloj kući.

– Kina i Rusija ne bi htjeli ništa više nego i dalje trošimo milijarde u Afganistanu. Kad sam ugostio afganistanskog predsjednika u julu u Bijeloj kući, razgovarali smo iskreno. Razgovarali smo o tome je li njihova vojska spremna boriti se u građanskom ratu kad odemo, je li se njihova vlada spremna boriti protiv korupcije. Ništa od toga nisu napravili – rekao je američki predsjednik.

Vitalni interesi
– Za one koji žele da ostanemo imam par pitanja: koliko još nadgrobnih spomenika želite na vojnom groblju u Arlingtonu? Koliko još naših sinova i kćeri moramo poslati tamo? To su greške koje ne smijemo više ponavljati jer imamo vitalne interese u svijetu i ne smijemo ih ignorirati – rekao je.

Američki predsjednik ističe da je ISIL pokušao stvoriti kalifat u Siriji i Iraku.

– Kad sam preuzeo dužnost predsjednika, naslijedio sam dogovor koji je s talibanima sklopio Donald Tramp (Trump). Naše snage u Afganistanu spale su s 15.000 na 2500. Talibani su najjači od 2001. Moj izbor je bio ili poštovati taj pregovor ili ići u rat s talibanima. Nije bilo dogovora o zaštiti naših snaga nakon 1. maja. Ostala je samo hladna stvarnost – ili povući naše snage ili eskalirati konflikt i poslati hiljade američkih vojnika. Stojim pri svojoj odluci – rekao je Bajden.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh