Vijesti

U haosu na kabulskom aerodromu pet mrtvih, očajni ljudi pokušavaju pobjeći

Na aerodromu u Kabulu vlada panika dok očajni Afganistanci pokušavaju pobjeći nakon što su talibani zauzeli prijestolnicu, prenose u ponedjeljak agencije.

aerdorom Kabul - AFP

Kako javlja CNN, američke su vojne snage ubile dvojicu naoružanih muškaraca na aerodromu nakon što su oni prvi otvorili vatru, objavilo je Ministarstvo obrane. Nije potvrđeno da se radilo o talibanima.

Jedan američki vojnik ozlijeđen je u pucnjavi u zračnoj luci, ali okolnosti nisu poznate.

BBC piše da su tri osobe poginule nakon što su pale s velike visine, pokušavajući se zadržati za avion koji je trebao poletjeti.

Nakon otkazivanja redovnih letova u zračnoj luci su zaglavile stotine stranaca i Afganistanaca. Istovremeno, SAD i druge zemlje pokušavaju evakuirati svoje osoblje i saveznike. prneosi “N1“.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je evakuirano osmero hrvatskih državljana, a povratak ostalih očekuje se u ponedjeljak i idućih dana. U evakuaciji pomažu Ukrajina i drugi međunarodni partneri.

U Afganistanu je bilo tridesetak hrvatskih državljana, mahom zaposlenika stranih organizacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh