Vijesti

MUP RS izdao nalog da se postupa po ‘Inzkovom zakonu’: Privođenje svih osoba koje budu negirale genocid

Ova depeša, koja je, kako otkriva Vasković, dostavljena svim organizacionim jedinicama MUP RS, novi je dokaz koji ne ide u prilog članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji je tvrdio da Inzkova odluka neće biti sprovođena na teritoriji Republike Srpske

depo

Depešom iz vrha MUP RS sve organizacione jedinice dobile nalog da postupaju u skladu sa odredbama Zakona o zabrani negiranja genocida, ratnih zločina i veličanja osoba presuđenih za ratne zločine, koje nedavno nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Ovo na svom blogu otkriva novinar Slobodan Vasković, koji tvrdi da je Srđan Obradović, načelnik Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP RS, 09.08. ove godine svim organizacionim jedinicama MUP RS poslao depešu u kojoj se navodi da su dužni primjenivati odredbe iz Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a tiču se zabrane negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom presudom, za šta je zaprijećena kazna zatvora i do pet godina.

Zatvorska kazna od najmanje tri godine predviđena je za one koji nagrađuju i veličaju osobe presuđene za genocid i ostale ratne zločine.

“To, kako mi je potvrđeno iz nekoliko izvora iz MUP RS, praktično znači da je svim upravama na nivou MUP-a i policijskim upravama naređeno privođenje, hapšenje i podizanje krivičnih prijava protiv svih osoba koje budu negirale genocid, ratne zločine i budu veličali osobe presuđene za genocid i ratne zločine”, piše Vasković.

U depeši se, između ostalog, navodi – “u prilogu akta dostavljamo vam nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida”,prenosi Depo

Ova depeša, koja je, kako otkriva Vasković dostavljena svim organizacionim jedinicama MUP RS, novi je dokaz koji ne ide u prilog članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji je tvrdio da Inzkova odluka neće biti sprovođena na teritoriji Republike Srpske i da će se MUP RS suprotstaviti fizički pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ako bi oni krenuli u hapšenje lica na osnovu nametnutog “Inckovog zakona”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh