Vijesti

Tekstilni sektor BiH se oporavlja, izvoz povećan 11 posto

Izvoz tekstilne industrije Bosne i Hercegovine povećan je u prvom polugodištu ove godine za 71,4 miliona KM ili 11 %, sa ukupnom vrijednošću od 739,6 mil KM.

Tekstilna industrija - Ilustracija / Akta.ba

U odnosu na prvi kvartal prethodne godine povećan je ukupan obim razmjene u tekstilnom sektoru, usljed povećanja i izvoza i uvoza.

Vrijednosno BiH najviše izvozi obuću i dijelove za obuću, gdje su najznačajniji izvozni partneri i dalje zemlje Europske unije. Najviše izvozimo u Italiju, a izvoz je povećan i prema Njemačkoj, podaci su iz analize Vanjskotrgovinske komore BiH.

Uvoz tekstilne industrije je također povećan zahvaljujuči povećanju uvoza pamuka, vate, prostirača, odjeće i obuće.

U periodu januar-juni ove godine uvezeno je tekstilnih proizvoda i sirovina za tekstilnu industriju u vrijednosti od 941,8 mil KM, što je više za 122,1 mil KM ili 15 % u odnosu na prvo polugodište prethodne godine. Vrijedonosno najznačajniji uvozni proizvodi su odjeća, obuća i dijelovi za odjeću i obuću.

Uvoz obuće i dijelova ukupno je iznosio 154,5 mil KM, što je povećanje za 6,7 mil KM ili 5 % u odnosu na isti period prethodne godine. Najznačajniji uvozni partner je Italija, od koje je uvezeno ovih proizvoda za oko 20 mil KM više u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je povećan iz Italije, Srbije i Njemačke.

U prvom polugodištu je uvezeno odjeće i dijelova u ukupnoj vrijednosti od 153,3 mil KM, što je više za 40,8 mil KM ili 36 % u odnosu na prvo polugodište prethodne godine.

Najviše odjeće smo uvozili iz Hrvatske i iz Turske, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh