Vijesti

Prihodi od indirektnih poreza veći i od rekorda iz 2019.

Prihodi od indirektnih poreza u sedam mjeseci ove godine iznosili su 4 milijarde i 595 miliona KM i veći su za 475 miliona KM ili 11,52 posto u odnosu na isti period lani, kada su iznosili 4 milijarde i 121 milion KM, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Zgrada IUO BiH -Fena

U UIO ističu da potpuni oporavak prihoda od indirektnih poreza pokazuje i podatak da su prihodi u 2021. godini za 37 miliona KM veći i od rekordno prikupljenih prihoda u 2019. godini.

Nakon što je UIO privredi vratila 836 miliona KM povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u sedam mjeseci ove godine iznosili su tri milijarde i 759 miliona KM i veći su za 368 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu prošle godine.

Za finansiranje državnih institucija u sedam mjeseci ove godine raspoređen je iznos od 449 miliona KM.

Federaciji BiH (FBiH) ukupno su raspoređene dvije milijarde i 45 miliona KM, Republici Srpskoj jedna milijarda i 120 miliona KM, a Brčko distriktu 114 miliona KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, FBiH je dobila dodatnih 116,1 milion KM, Republika Srpska 76,7 miliona KM i Brčko distrikt 3,9 miliona KM.

Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM, prenosi biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh