Vijesti

Komšić o prijedlogu HDZ-a: Za 400 hiljada glasača namijenili “ćoravu kutiju”

Očekivano, prijedlog je ilustracija snova HDZ-a, kaže Željko Komšić

Željko Komšić - Fena.ba

HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona je ilustracija snova ove političke stranke. Ovo je kazao član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– Očekivano, prijedlog je ilustracija snova HDZ-a. Njime se ne implementira presuda Sejdic Finci niti ostale presude Evropskog suda za ljudska prava. Prijedlog je, opet očekivano, utemeljen na diskriminatorskom etničkom principu izbornih jedinica. Dakle sve ono što smo i ranije imali priliku čuti – kaže Komšić i dodaje:

– – Za izborno područje C, HDZ je namijenio „ćoravu kutiju“, gdje 400 hiljada glasača glasa tek formalno, a njihovi glasovi ne utječu na ishod, što je sumrak demokratije. Rješenje je u ukidanju etničkog prefiksa kako to sugerišu i presude Evropskog suda, a ne u dodatnoj etničkoj diskriminaciji”,piše Avaz

Komšić je kazao i kako je dojma da „njima nije do rješenja i da ni sami nisu ozbiljni sa ovim prijedlogom, jer imaju namjeru blokirati sljedeće izbore“.

– Nisu se ni potrudili toliko da tehnički ažuriraju prijedlog – zaključio je Komšić


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh