Vijesti

Katastrofalne poplave u Njemačkoj i Belgiji. 64 mrtvih, tenkovima čiste odrone

Najmanje 58 osoba je poginulo, a deseci su nestali nakon katastrofalnih poplava na zapadu Njemačke. Još šestero mrtvih je u Belgiji, a teško su pogođeni i Nizozemska i Luksemburg.

index

Do poplava je došlo kada su nabujale rijeke probile svoja korita nakon obilnih kiša u protekla dva dana.

Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, jednog od najpogođenijih dijelova Njemačke, rekao je da je puno ljudi još u opasnosti.

Škole su zatvorene, a prometnice na zapadu zemlje blokirane.zvanredno stanje proglašeno je u okrugu Schuld bei Adenau, u planinskoj regiji Eifel na granici s Belgijom i Luksemburgom, prenose njemački mediji.

“Pekara, mesnica, sve je to nestalo. Zastrašujuće je”
Oko 500 vojnika raspoređeno je kako bi pomoglo područjima gdje je stanje najteže, objavilo je ministarstvo obrane. Vojska je tenkovima čistila ceste od odrona i srušenih stabala, a helikopteri su evakuirali ljude koji su ostali zarobljeni na krovovima potopljenih kuća.

U gradu Schuld na istoku Njemačke kuće su pretvorene u hrpe krhotina i polomljenih greda, a ceste su bile blokirane olupinama i srušenim drvećem, javlja Reuters.

“Što sam doživio? Bilo je katastrofalno”, rekao je za Reuters Edgar Gillessen, 65-godišnji umirovljenik čiji je dom oštećen.

“Sve te ljude koji ovdje žive, sve ih znam… Žao mi ih je, izgubili su sve. Prijatelj je tamo imao radionicu, ništa nije ostalo. Pekara, mesnica, sve je to nestalo. Zastrašujuće je. Nezamislivo”, rekao je.

Merkel: Ne znamo još točan broj stradalih, ali bit će ih puno
Angela Merkel, koja je u posjetu SAD-u, s ministrima koordinira pomoć savezne vlade.

“Ovdje u Washingtonu moje su misli s narodom u domovini”, rekla je, prenosi časopis Die Welt.

“Ne znamo još točan broj stradalih, ali bit će ih puno… neki su u podrumima kuća, neke vatrogasci pokušavaju izbaviti”, istaknula je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je Europska unija “spremna pomoći”.

“Moje su misli s obiteljima žrtava razornih poplava u Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu i Nizozemskoj i s onima koji su izgubili svoje domove”, napisala je na Twitteru bivša njemačka ministrica obrane.

Britanski premijer Boris Johnson također je ponudio pomoć u akcijama spašavanja nazvavši poplave “razarajućima”.

Dijelovi zapadne Njemačke su još uvijek odsječeni
Brojni dijelovi zapadne Njemačke su nakon žestokog nevremena i obilnih padalina u noći na četvrtak još uvijek odsječeni od ostatka svijeta.

“Ovakvu katastrofu još nismo doživjeli”, rekla je Malu Dreyer premijerka savezne pokrajine Falačko Porajnje nakon izvanredne sjednice vlade u Mainzu.

Armin Laschet, premijer najmnogoljudnije savezne pokrajine, Sjeverne Rajne-Vestfalije, i mogući nasljednik Angele Merkel na kancelarskoj funkciji rekao je prilikom obilaska područja pogođenih poplavama kako je potrebno ubrzati mjere za zaštitu klime.

Njemački ministar: Ove ekstremne situacije su posljedica klimatskih promjena
Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je također klimatske promjene naveo kao uzročnika sve češćih nevremena u Njemačkoj.

“Ove ekstremne situacije s vremenom su posljedica klimatskih promjena”, rekao je političar Kršćansko-socijalne unije (CSU). On je naglasio da se Njemačka mora bolje pripremiti na katastrofe ovakvih razmjera.

“Mi se moramo bolje pripremiti, a to vrijedi i za poplave”, rekao je Seehofer i dodao kako trenutno preko 2000 pripadnika civilne zaštite pomaže u otklanjanju šteta koje su nanijele rijeke koje su se izlile iz korita.

Šest poginulih u Belgiji, evakuacije u Liegeu
Danas su spasilačke službe koje su došle pomoći pronašle četiri žrtve poplava u okolici grada Verviersa na istoku Belgije, a još dvije osobe su pronađene u dva druga mjesta, javljaju belgijski mediji.

Najteže je pogođena frankofona regija Valonija, na jugu i istoku Belgije te dijelovi Flandrije.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh